UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Польщі Дуда ветував запропонований новим урядом закон про бюджет

Суперечку викликало фінансування суспільних ЗМІ.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що наклав вето на закон про бюджет на наступний рік, запропонований новим урядом прем'єр-міністра Дональда Туска. 

Дуда не погоджується з тим, що в проекті бюджету закладено суму в 3 мільярди польських злотих (762 млн доларів) для суспільних ЗМІ.

Про своє рішення президент Польщі повідомив у Х (ранішеTwitter).

«Я вирішив накласти вето на проєкт бюджету на 2024 рік, в якому передбачено 3 мільярди злотих на державні медіа. На це не може бути згоди з огляду на кричуще порушення Конституції та принципів демократичної правової держави. Державні медіа повинні бути спочатку справедливо і законно відновлені», – заявив Дуда.

За його словами, в даній ситуації не можна погодитися, щоб суспільні ЗМІ через закон про бюджет фінансувалися парламентською більшістю.

Він також заявив, що одразу після різдвяних свят подасть до парламенту власний законопроект, який міститиме всі інші видатки бюджету включно із запланованим у бюджеті підвищенням зарплат вчителям. Він закликав голів обох палат парламенту скликати екстрені сесії, щоб пропозицію можна було обговорити та ухвалити до кінця року.

Сейм, нижня палата парламенту, може відхилити вето президента, але для цього потрібна буде більшість у три п’ятих голосів. Урядова коаліція Туска має більшість у Сеймі – 248 із 460 голосів.

У середу новий міністр культури Польщі Бартоломей Сенкевич звільнив керівництво Польського телебачення, Польського радіо та Польського агентства преси. Нова польська влада заявляє, що державні ЗМІ стали занадто політизованими за урядування попередників із партії «Право і справедливість».