UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Південної Кореї візьме участь у саміті НАТО для обговорення війни РФ проти України — Yonhap

Це буде другий рік поспіль, коли Юн відвідає саміт Альянсу.

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль візьме участь у саміті НАТО в Литві наступного тижня, а потім здійснить офіційний візит до Польщі. Про це повідомляє Yonhap, посилаючись на заяву офісу Юна.

Юн відвідає Вільнюс, щоб зустрітися з лідерами НАТО для обговорення війни РФ проти України, співпраці між Альянсом та Індо-Тихоокеанським регіоном, а також нових загроз безпеці, за словами головного заступника радника з питань національної безпеки Кім Тхе-Хьо.

З Вільнюса Юн вирушить до Польщі з триденним офіційним візитом, який включатиме зустріч із президентом Анджеєм Дудою.

"Ми поділимося тим, як Південна Корея планує сприяти миру в Україні, що є одним з найважливіших питань у міжнародному співтоваристві, і детально реалізуватимемо нашу глобальну відповідальну дипломатію", - сказав Кім під час брифінгу.

Читайте також: Відновлення України: амбіція проти потенції

За його словами, участь Юна у саміті НАТО допоможе зміцнити співпрацю з Альянсом у боротьбі з ядерними та ракетними загрозами з боку Північної Кореї та надіслати єдиний сигнал про те, що незаконні дії КНДР не будуть прийматися.

Крім того, Південна Корея і НАТО ухвалять документи про двосторонню співпрацю в 11 секторах, в тому числі в галузі нерозповсюдження ядерної зброї, кібербезпеки і нових технологій.  

"Це дасть можливість розширити горизонти нашої дипломатії з Європою за рахунок прямих обмінів з більшою кількістю лідерів, оскільки ми поділяємо цінності свободи, прав людини і верховенства права, а також подальшого поглиблення співпраці з країнами і партнерами НАТО", - заявив Кім.

Крім того, ведуться переговори про організацію зустрічі між Юном і прем'єр-міністром Японії Фуміо Кішідою в кулуарах саміту НАТО на тлі підвищеної уваги в Південній Кореї до плану Японії випустити очищену радіоактивну воду зі зруйнованої атомної електростанції Фукусіма. 

Юн проведе низку двосторонніх зустрічей у Вільнюсі, в тому числі з генеральним секретарем НАТО і лідерами Нідерландів, Норвегії та Литви. Також відвідає вечерю, організовану президентом Литви Гітанасом Науседою для лідерів країн НАТО і держав-партнерів Альянсу.

Це буде другий рік поспіль, коли Юн бере участь у саміті НАТО. Минулого року він став першим президентом Південної Кореї, який відвідав саміт Альянсу. Південна Корея не є членом НАТО, але була запрошена як одна з чотирьох країн-партнерів в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, разом із Японією, Австралією і Новою Зеландією.

Лідери чотирьох країн проведуть окрему зустріч, як і минулого року в кулуарах саміту в Мадриді.

Читайте також: Британія та Польща підтримують пришвидшений вступ України до НАТО

У Польщі Юн обговорить із Дудою шляхи подальшого розвитку двостороннього стратегічного партнерства. Він також проведе окремі зустрічі з прем'єр-міністром, спікерами нижньої та верхньої палат парламенту.

Переговори будуть зосереджені на розширенні зв'язків не лише у сфері торгівлі та інвестицій, але й у стратегічних секторах, таких як озброєння, ядерна енергетика та інфраструктура. 

Юн також планує зустрітися з представниками південнокорейського бізнесу, які працюють у Польщі і прагнуть взяти участь у проектах реконструкції в післявоєнній Україні, щоб обговорити, як уряд може їх підтримати.

Юна супроводжуватиме бізнес-делегація з 89 осіб, які представлятимуть компанії з виробництва акумуляторних батарей, озброєнь та ядерної енергетики, а також будівельні компанії, зацікавлені в участі у відновлювальних проектах в Україні.

Попри припущення, що під час візиту Юн може відвідати Україну і зустрітися з президентом Володимиром Зеленським, представник лідера Південної Кореї повідомив журналістам, що таких планів немає.

Читайте також: Ядерна загроза: як КНДР використовує війну Росії проти України

Північна Корея, за даними американської розвідки, постачає Росії зброю, самі росіяни не приховують, що збираються залучити корейців до відбудови незаконно окупованих українських територій. А що ж Південна Корея? Вона належить до цивілізованого світу і заявляє, що знаходиться на «світлому боці історії». Чому ж міністр Кулеба назвав її «найскладнішим випадком»?  Чому Україна й досі не має поставок з країни, що є одним з найбільших експортерів зброї в світі? Читайте про це в статті Наталії Бутирської «Як російський фактор впливає на постачання зброї Україні».