UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Мексики поставив умову для участі у мирних переговорах на Близькому Сході

Обрадор наполягає на присутності Росії.

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор закликав припинити «ірраціональну» війну в Україні, а також закликав взяти участь у майбутніх мирних переговорах на Близькому Сході представників як України, так і Росії, повідомляє Reuters.

Обрадор заявив, що Мексика братиме участь у переговорах у Саудівській Аравії у найближчі вихідні лише за умови, що на них будуть присутні обидві сторони: Україна та Росія.

«Якщо і з боку України, і з боку Росії буде згода шукати рішення для досягнення миру, ми будемо брати участь», — сказав президент журналістам на черговій прес-конференції.

Він також додав, що не хоче продовження російсько-української війни, оскільки «конфлікт спричинив масові людські страждання» і єдиними, хто від цього виграє, є підприємства військової промисловості.

Очікується, що в переговорах 5-6 серпня в Джидді візьмуть участь високопосадовці з 30 країн,  при цьому як повідомили джерела у дипломатичних колах, вони пройдуть без участі Росії.

Читайте також: Президент Мексики запропонував притулок Ассанжу

У понеділок Кремль заявив, що «стежитиме» за перебігом зустрічі, але наразі не бачить умов для мирних переговорів з Києвом.

Торік президент Мексики представив власний мирний план. Обрадор виступав із вимогою припинити у світі на п’ять років усі військові конфлікти та торговельні війни. За точку відліку початку перемир’я президент Мексики пропонував взяти момент, коли припиняться саме бойові дії в Україні.

Тривалий час Лопес Обрадор намагався максимально дистанціюватися від війни в Україні, тримав нейтралітет та відмовився вводити санкції проти Росії. Під час голосування на Генеральній Асамблеї ООН, стосовно виключення РФ, делегація з Мексики утрималась, тоді як мексиканський уряд підтримував цю ініціативу.

Нещодавно президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва заявив, що світ втомився від війни Росії проти України.