UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Єгипту Ас-Сісі відвідає Туреччину на тлі налагодження зв'язків між країнами — Bloomberg

Ердоган був відвертим критиком Ас-Сісі ще довго після того, як той прийшов до влади.

Абдель-Фаттах Ас-Сісі

Абдель-Фаттах Ас-Сісі

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган готується прийняти наступного тижня єгипетського колегу Абдель-Фаттаха Ас-Сісі, щоб зміцнити зв'язки після багаторічної ворожнечі й обговорити війну в Газі, повідомляють турецькі чиновники. Очікується, що Ас-Сісі здійснить свій перший візит на посаді президента до Туреччини 4 вересня, за словами людей, знайомих з цим питанням, оскільки дві близькосхідні держави також працюють над зміцненням енергетичних і торговельних відносин, інформує Bloomberg.

Єгипет і Туреччина ворогували протягом більшої частини минулого десятиліття, частково через усунення у 2013 році за підтримки військових попередника Ас-Сісі, Мохаммеда Мурсі, ісламіста, близького до Анкари.

Дві країни зараз працюють над збільшенням обсягу двосторонньої торгівлі до 15 мільярдів доларів на рік протягом наступних п'яти років, порівняно з поточним рівнем близько 6 мільярдів доларів. Вони також розглядають можливості співпраці в таких галузях, як зріджений природний газ, який виробляє Єгипет, та ядерна енергетика, заявив міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан під час візиту до Каїра 5 серпня.

Читайте також: Археологи знайшли найбільшу обсерваторію стародавніх єгиптян

Туреччина і Єгипет також прагнуть розширити існуючу угоду про вільну торгівлю і відновити вантажні перевезення між турецьким портом Мерсін і Александрією в Єгипті, сказав Фідан.

Нагадаємо, що в одному з оприлюднених документів розвідки США йшлося про те, що президент Єгипту Абдель Фатах Ас-Сісі видав розпорядження виготовити до 40 тисяч ракет для таємної відправки їх до Росії. В ньому також йшлося про плани постачати Росії артилерійські снаряди та порох. У документі Сісі наказує офіційним особам тримати в таємниці виробництво та відвантаження ракет, "щоб уникнути проблем із Заходом".