UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прем'єр Британії назвав сфери, у яких сподівається тісніше співпрацювати з ЄС 

Стармер хоче “перезавантажити” відносини Лондона з Євросоюзом.

Перед зустріччю з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн наступного тижня британський прем'єр Кір Стармер назвав оборону, безпеку кордонів і торгівлю — сферами, в яких він сподівається на покращення відносин Лондона з ЄС, повідомляє The Guardian.

Читайте також: Прем'єр Британії Кір Стармер вперше зустрівся з Трампом

Прем'єр-міністр заявив про сподівання на перезавантаження відносин і не виключив, що прийме пропозицію Євросоюзу щодо більшої мобільності молоді, в тому числі полегшення подорожей, навчання і роботи для молодих людей віком до 30 років.

Стармер сказав, що у нього не було планів приймати схему мобільності ЄС, але вважається, що це питання може стати “розмінною монетою” на переговорах в обмін на інші поступки на користь Британії. Він неодноразово відкладав поїздку до Брюсселя після того, як став прем'єр-міністром, і повернення до питання Brexit, ймовірно, буде спірним.

На запитання, чи може він навести конкретний приклад того, як перезавантаження відносин із ЄС може покращити життя в Британії, Стармер відповів, що “ще занадто рано вдаватися до будь-якої конкретики”.

“Послухайте, чи можемо ми разом зробити більше в сфері оборонної безпеки? Так, я думаю, що можемо. Чи можемо ми зробити більше у сфері безпеки кордонів? Так, я думаю, що можемо. Це потрібно зробити й це можна зробити в більш тісних відносинах з ЄС на додаток до двосторонньої роботи, яку я вже розпочав з Францією, Німеччиною й Італією”, - сказав лідер Британії.

“Я хочу полегшити для бізнесу торгівлю, оскільки вважаю, що це в інтересах Великої Британії”, - додав він. 

Сприяння зростанню та залученню бізнесу до Великої Британії є одним із пріоритетів, оскільки багато бізнес-лідерів лобіюють послаблення торговельних бар'єрів та прикордонних перевірок після Brexit.

“У нас немає планів щодо схеми мобільності молоді, але ми вирушаємо [до Брюсселя] на важливу зустріч цього тижня - я не хочу забігати наперед, у нас буде важлива дискусія”, - сказав Стармер щодо ідеї ухвалення схеми мобільності молоді.

Його коментарі з'явилися після того, як представник ЄС у Великій Британії Педро Серрано цього тижня припустив, що Єврокомісія, можливо, пом'якшила свої вимоги щодо того, як може виглядати схема мобільності.

Стармер, імовірно, буде обережно підходити до цього питання, оскільки деякі прихильники Brexit можуть розглядати це як часткове повернення до вільного пересування без повного приєднання до єдиного ринку.

Так само будь-які зусилля, спрямовані на зменшення напруги в торгівлі, ймовірно, доведеться докладати без формального повернення до прийняття загальних правил і положень Брюсселя в межах митного союзу та єдиного ринку.

Стармер, який підтримував збереження членства в ЄС, пообіцяв, що Brexit не буде скасовуватися, і лише в загальних рисах говорив про перезавантаження відносин Британії з Брюсселем.

Однак Брюссель чітко вказав на необхідність нових переговорів із ЄС, а не з окремими країнами, якщо будь-яка частина угоди колишнього британського прем'єра Бориса Джонсона про Brexit буде переглянута.

Читайте також: Прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер заявив, що не знає, що Росія робить в ООН після вторгнення в Україну

Після багатьох років напруженості у відносинах між столицями ЄС і Лондоном, у яких панувала отруйна атмосфера Brexit, новий лейбористський уряд Британії прагне до перезавантаження

Після перемоги на виборах у липні Стармер провів кілька зустрічей з провідними європейськими політиками, такими як президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц.