UA / RU
Підтримати ZN.ua

Представники Росії в Криму нелегітимні і мають називатися окупаційними органами влади — Генасамблея ООН

Прийнято оновлений текст резолюції щодо Криму.

Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила оновлений текст резолюції — "Ситуація з правами людини в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та Севастополі, Україна", повідомляє Укрінформ.

Головним меседжем резолюції стало формулювання щодо російської окупації Криму.

"Органи та посадові особи РФ, створені в тимчасово окупованому Криму, нелегітимні і повинні називатися "окупаційними органами влади Російської Федерації". Силове захоплення Криму є порушенням міжнародного права, і окуповані території мають бути негайно повернуті Україні”.

Резолюція закликає країни ООН до співпраці у рамках міжнародної Кримської платформи. Зазначається неприпустимість політично мотивованих переслідувань. Резолюція називає конкретні імена людей, яких переслідує окупаційна влада — Емір-Усеїн Куку, Галина Долгопола, Сервер Мустафаєв, Владислав Єсипенко, Наріман Джелял.

Висловлено занепокоєння мілітаризацією та асиміляцією молоді в Криму Російською Федерацією, зокрема військовою підготовкою дітей, запровадженням "військово-патріотичної" системи освіти. Вказується на незаконність перепису населення в АРК російською окупаційною владою.

За резолюцію проголосували - 65 країн, проти - 25, утрималися - 85. Серед тих, хто проголосував проти крім Російської Федерації - Вірменія, Білорусь, Камбоджа, Китай, Куба, Північна Корея, Індія, Іран, Казахстан, Судан, Сирія, Киргизстан, Філіппіни, Сербія, Венесуела, Зімбабве.

 

Раніше Світовий конгрес українців направив офіційне звернення на ім'я верховного комісара ООН з прав людини Мішель Башелет у зв'язку з порушеннями прав людини етнічних українців у РФ, що почастішали, і у відповідь на нові репресивні заходи, введені російською владою проти української етнічної меншини.

Читайте також: Україна виступила в ООН з заявою про порушення прав людини в Криму

Раніше Генеральна асамблея ООН ухвалила посилену резолюцію щодо мілітаризації окупованого Криму.