UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обрання запобіжного заходу Петру Порошенку: онлайн подій

Суд у своїй роботі робив двогодинну перерву.

Державне бюро розслідувань 20 грудня оголосили про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій колишньому президенту України, народному депутату від «Європейської Солідарності» Петру Порошенку. Йому інкримінують «сприяння діяльності терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР" у 2014-2015 роках. Тоді Порошенко «віддав перевагу» не постачанню вугілля з Африки, а постачанню з тимчасово окупованої території Донецької і Луганської областей. Координував постачання, імовірно, Віктор Медведчук.

Порошенка викликали допит 23 грудня, однак політик виїхав із країни, заявивши, що повернеться в січні.

Сам Порошенко відкриття справи проти нього називає суто політичним кроком чинного президента Володимира Зеленського, який таким чином хоче підняти собі рейтинг, що просів впродовж минулого року. При цьому депутат впевнений, що ніхто по поверненні його в Київ арештовувати не буде.

Петро Порошенко має повернутися в Україну в понеділок вранці, 17 січня,  авіарейсом із Варшави о 09:10, який прибуває а аеропорт «Київ».

Водночас саме на понеділок, 17 січня, Печерський суд Києва  призначив засідання, на якому розглянуть питання щодо обрання запобіжного заходу Петру Порошенку. За попередньою інформацією ДБР вимагатиме арешту експрезидента.

18:52

Партія «Європейська солідарність» відповіла на заяву «Слуг народу». Зокрема, політсила закликала членів президентської партії особисто висловитися щодо справи Порошенка.

«Партія «Європейська Солідарність» закликає слуг не ховатися за своїми речниками й позаштатними радниками і особисто висловитися щодо атаки на демократію і свободу слова в Україні, вибіркового правосуддя, переслідування опозиції, перешкоджання громадянам на мирний протест, прослуховування і слідкування за опонентами недолугої, непрофесійної зеленої влади, яка стрімко втрачає свою легітимність, перетворення України на авторитарну державу з неадекватним керівником на чолі», – йдеться у заяві.

Крім того, «Європейська солідарність» закликала СН негайно повернутися з довготривалої відпустки, зібратися на позачергове засідання Верховної Ради. На ньому вони хочуть обговорити питання національної безпеки.

18:43

Біля Печерського райсуду Києва зібралися близько дести автівок поліції та Нацгвардії.

17:40

Суд вислухав позиції сторін і пішов у дорадчу кімнату для ухвалення рішення.

17:39

Адвокати Порошенка просять суд не призначати жодного запобіжного заходу. 

16:47

Партія «Слуга народу» в день суду виступила із заявою, у якій йдеться, що Порошенко «намагався влаштувати абсолютно штучний скандал і спровокувати громадянське протистояння – замість того, аби цивілізовано і спокійно виконати необхідні процедури, яких вимагає закон». В СН такі дії вважають «проявом ганебних звичок старої політики. Але не маємо ілюзій і не сподіваємося, що від цих звичок Петро Порошенко відмовиться.

16:20

Засідання відновилось. Прокуратура просить заарештувати Порошенка із можливістю внести 1 млрд грн застави.

15:55

Суд оголосив технічну перерву на 20 хвилин.

15:53

Порошенко назвав справу політичним замовленням президента Зеленського для усунення свого політичного конкурента.

15:42

Петро Порошенко обурився, що більшість джерел у матеріалах його справи – відкриті джерела, серед яких статут ООН, інформація з Вікіпедії, YouTube та «Страна.ua». Експрезидент не вважає себе підозрюваним, а справу називає «публічною дискредитацією лідера опозиції за наказом ОП».

15:40

Справу Порошенка розглядає суддя Олексій Соколов. Його п’ятий президент призначив на посаду своїм указом від 2017 року. За даними «УП. Off the record», Олексій Соколов досі не пройшов кваліфікаційне оцінювання в рамках судової реформи Порошенка. Водночас у травні 2019 року Громадська рада доброчесності визнала його таким, що не відповідає посаді.

15:39

15:34

Порошенко заявив про фальсифікацію звинувачень проти нього. Експрезидент просить Печерський суд Києва повернути прокуратурі клопотання про обрання запобіжного заходу для нього.

15:16

Прокурори заявляють, що законно оголосили підозру Порошенку.

15:00

Біля суду продовжують стояти соратники Порошенка, вигукуючи гасла та включаючи музику. Тим самим вони іноді заглушають те, що відбувається в залі суду. За даними ЗМІ, протизаконних дій ніхто не вчиняє.

14:50

Адвокати Порошенка у суді заявили, що сторона звинувачення порушувала процесуальні норми на різних етапах. Мова йде і про розслідування справи, і про умови вручення експрезиденту підозри.

14:36 

У Держбюро розслідувань заявили, що не залучали безкоштовного адвоката для експрезидента Петра Порошенка. Слідчі з’ясовують, хто та навіщо розповсюдив таку інформацію.

14:25

Судді повернулися до залу суду. Перерва в засіданні тривала понад дві години.

14:10

Порошенко з адвокатами повернувся до суду. Суддів поки немає.

12:30

Після оголошення перерви у суді Порошенко вийшов до своїх прихильників.

 

12:10

Перед тим Порошенко в суді заявив, що йому намагались призначити безкоштовного адвоката, попри наявність захисника.

"Я буду звертатись до правоохоронних органів з приводу порушення мого права на захист", — сказав політик.

12:05

В засіданні суду оголосили перерву для ознайомлення з матеріалами справи на невідомий термін

11:50

Запобіжний захід Петру Порошенку розглядає суддя Печерського районного суду Києва Олексій Соколов. Захист Порошенка просить, щоб суддя заявив про самовідвід.

11:10

11:01

Почалось засідання суду щодо обрання запобіжного заходу Петру Порошенку

 

10:55

Порошенко прибув до Печерського райсуду Києва на вул Володимирській та проводить мітинг під стінами суду.

10:39

Державна прикордонна служба заявила, що Петро Порошенко перетинав кордон згідно з нормами чинного законодавства і усі перевірки проходили у звичному режимі

10:20

Тим часом Порошенко з прихильниками вже їде до Печерського райсуду

10:15

ДБР підтвердило, що намагалось вручити підозру Порошенку в аеропорту

9:38

Водночас під Печерським районним судом, який об 11:00 почне обирати запобіжний захід п’ятому президентові України Петрові Порошенку, зібрався мітинг

22.jpeg (137 KB)

9:36

Після суперечки паспорт таки повернули і Порошенко пройшов Паспортний контроль

9:30

ДБР забрало паспорт в Порошенка, заявив депутат від «Євросолідарності» Олексій Гончаренко. Сам Порошенко каже, що його не пускають в Україну. 

9:13

9:10

8:30

8:27

Водночас як писало ZN.UA, на Банковій вирішили не затримувати Петра Порошенка в аеропорту. Чому, читайте  тут.

8:24

8:15

В аеропорту "Київ" на нього чекають як прихильники, так і правоохоронці

Фото Українська правда

8:10

Порошенко вилетів в Київ