UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посольство України в Британії зажадало роз'яснень слів парламентаря про "російський Крим"

Слова члена Палати лордів Річарда Белфа розтиражували російські ЗМІ.

Посольство України у Великої Британії опублікувало на своєму сайті реакцію на повідомлення російських ЗМІ, що член Палати лордів Річард Белф назвав Крим "історичною частиною Росії" і що "Москва виконала волю кримчан поверненням півострова собі". Посольство звернулося до лорда Белфа, щоб дізнатися чи дійсно він озвучував такі думки.

У той же час, посольство нагадало, що весь цивілізований світ, включно з міжнародними організаціями, визнав анексію Криму незаконною, відзначаючи порушення прав людини в окупованому Криму. Крім того, Росія порушила міжнародне право своєю військовою агресією проти України.

Нагадаємо, 16 листопада Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН більшістю голосів підтримав український проект резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)". 73 члени комітету проголосували за резолюцію. 23, в тому числі РФ, Білорусь, Китай, Казахстан і Сербія – висловилися проти.

19 грудня Генеральна Асамблея ООН більшістю голосів підтримала проект резолюції "Ситуація з правами людини в окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)". 70 членів проголосували за резолюцію, 26 висловилися проти, утрималися ще 77.

Раніше Міжнародний кримінальний суд в Гаазі прирівняв анексію Криму до міжнародного збройного конфлікту.

Як наголошується в звіті, встановлення факту початкової інтервенції, яка потягнула за собою окупацію, не потрібно.

Таким чином, даний міжнародний конфлікт може бути розслідуваний за нормами Римського статуту.