UA / RU
Підтримати ZN.ua

Крим — це Україна! - посольство США

Посольство США та МЗС України виступили на підтримку кримських татар.

Посольство США в Україні різко засудило політичне переслідування кримських татар Росією, повідомляє офіційний Твіттер представництва.

"Ми засуджуємо жорстокі та безпідставні вироки по 12-17 років, які Росія винесла сьогодні 4 кримським татарам — всього через кілька годин після масових затримань протестувальників у Криму, а також продовження окупаційним "судом" 28 жовтня терміну утримання під вартою члена Меджлісу та учасника" Кримської платформи Нарімана Джеляля. Політичне переслідування кримських татар Росією неприйнятне. Росія має звільнити всіх українських політв'язнів та розслідувати зловживання з боку ФСБ та окупаційних “судів”. Крим — це Україна!” - йдеться у заяві.

Міністерство закордонних справ України також висловило протест у зв'язку з рішенням Південного окружного військового суду Російської Федерації від 29 жовтня 2021 року про засудження чотирьох громадян України Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова та Амета Сулейманова у т.зв. справі "Третьої Бахчисарайської групи Хізб ут-Тахрір".

“Російська Федерація має скасувати сьогоднішнє рішення суду і негайно звільнити всіх громадян України, які нею утримуються. Закликаємо міжнародну спільноту засудити застосування Росією неправомірної практики судових переслідувань інакодумства та системне зловживання антитерористичним законодавством щодо українців та кримських татар у Криму, посилити дипломатичний тиск на РФ з метою звільнення всіх незаконно утримуваних нею громадян України, зокрема, у межах Кримської платформи” йдеться у коментарі на сайті відомства.

11 жовтня окупанти затримали 20 кримських татар, які планували взяти участь у судовому засіданні у справі "Червоногвардійської групи Хізб ут-Тахрір" у так званому Кримському гарнізонному військовому суді.

25 жовтня у Криму було затримано координатора "Кримської солідарності" Ділявера Меметова.