UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посольство США прокоментувало інформацію про підготовку евакуації своїх громадян

Кажуть, що планують «звичайні дії» в разі загострення ситуації.

Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні спростувало чутки про напрацювання плану евакуації американських громадян з нашої держави через загрозу російського вторгнення.

Напередодні CNN з посиланням на кілька джерел заявило, що адміністрація президента США Джо Байдена вивчає варіанти можливої евакуації американських громадян з України, якщо Росія піде в наступ та вторгнеться на українські території.

«Всупереч новинам, уряд США наразі не розглядає питання про евакуацію урядового персоналу США або американських громадян з України», - заявили у відповідь в американському дипломатичному представництві.

Дипломати запевнили, що проводять «звичайне планування дій у надзвичайних ситуаціях на випадок серйозного погіршення ситуації з безпекою».

Читайте також: Не домовилися: Білий дім і Кремль по-різному оцінили переговори Байдена та Путіна

Нагадаємо, видання The Washington Post пише, що Владімір Путін планує наступ на Україну на кількох фронтах вже на початку наступного року за участі до 175 тисяч військовослужбовців. Ця інформація підтверджується документом розвідки США.

7 грудня президенти Джо Байден та Владімір Путін провели двогодинну відеоконференцію, ключовою темою якої стала Україна. Під час переговорів лідер США пригрозив Путіну «зробити те, що  не зробили в 2014 році» у відповідь на можливу ескалації з боку Росії щодо України.

У сучасних обставинах відбувається випробування стратегічного партнерства України та США на міцність: реальною загрозою чергової російської навали, коли цілком очевидно, що Путін та російська дипломатія виробили імунітет до заяв про «рішучу підтримку» та «серйозну стурбованість». Докладніше – у статті Олега Шамшура «Ворог біля воріт: хто і як може зупинити Путіна» у ZN.UA.