UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посол України закликав Меркель жорстко попередити Путіна про наслідки за нарощування військової присутності на кордоні

Дипломат попросив Берлін забезпечити Київ сучасними видами озброєння

Посол України в Німеччині Андрій Мельник закликав федеральну канцлерку Німеччини Ангелу Меркель негайно втрутитися в ситуацію з нарощуванням військової присутності російської армії уздовж кордону. В інтерв'ю медіахолдингу RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) дипломат закликав канцлерку направити президенту РФ Владіміру Путіну жорстке попередження про наслідки.

"А.Мельник особливо наголосив, що офіційний Берлін має дуже чітко і недвозначно пригрозити Москві фатальними наслідками у разі подальшої ескалації Кремлем безпекової ситуації, зокрема, такими як: бойкот РФ на світовій арені та міжнародна ізоляція її вищого керівництва, введення повного ембарго на імпорт енергоносіїв з РФ (газу, нафти та вугілля), суттєве посилення санкцій тиску ЄС, заборона будівництва і введення в експлуатацію газопроводу "Північний Потік - 2", заморожування російських активів та інші жорсткі кроки", - повідомило посольство України в Німеччині.

Посол підкреслив, що Німеччина повинна нарешті виконати своє "бухарестську обіцянку" та підтримати надання Україні членства в НАТО. Мельник закликав керівництво Німеччини забезпечити Україну сучасними видами озброєння для, щоб посилити обороноздатність і модернізувати ЗСУ.

Сьогодні Меркель закликала Путіна до деескалації на сході України. Пресслужба Кремля змовчала про це, подаючи свій пресреліз про телефонну розмову Меркель з Путіним. Кремль традиційно переклав відповідальність за окупацію частини Донецької та Луганської областей на Україну. З аналогічною заявою напередодні виступило російське МЗСКремль знову закликав Київ до «налагодження прямого діалогу з Донецьком і Луганськом» й «правового оформлення особливого статусу Донбасу».

Журналіст Сергій Гармаш у статті для ZN.UA пояснював, чим небезпечний «прямий діалог» із бойовиками або будь-яка інша спроба суб'єктивізації ОРДЛО. Росія отримає підтвердження позиції, яку так прагне зайняти - посередника, а не учасника конфлікту, і її шанси на зняття санкцій зростуть. Своєю чергою Україна втратить ефективний інструмент стримування агресора.

Особливий статус окупованих територій необхідний РФ як інструмент впливу на всю Україну, її тримання в полоні «руського миру» і гальмування на шляху європейської і євроатлантичної інтеграції.

«Сторонам конфлікту адресований заклик до стриманості й активізації переговорного процесу з метою повної реалізації мінського «Комплексу заходів» 2015 року як безальтернативної основи врегулювання», - додається в повідомленні.

Росія та Німеччина підтвердили «налаштування на подальшу тісну координацію зусиль» в рамках нормандського формату за лінією політрадників і міністерств закордонних справ, стверджують в Кремлі.

Читайте також: "Може стати початком кінця України": у Путіна прямо погрожують Києву в разі відновлення бойових дій на сході

Ситуація на сході України погіршилася наприкінці минулого місяця. 26 березня бойовики прицільно обстріляли позиції ЗСУ під Шумами, що на Донеччині, четверо українських військових загинули, ще двоє дістали поранення. Окупанти стріляли саперам у спину, провокуючи вогонь по водонасосній станції, що забезпечує водою мешканців тимчасово окупованих і підконтрольних Україні територій.

На думку Арестовича, нове загострення пов’язано з трьома причинами: навчаннями НАТО, новою холодною війною між США та Росією, а також прагненням Кремля домогтися поступок на нормандському саміті.

Ескалацію в Донбасі засудили західні партнери України, Німеччина і Франція закликали «обидві сторони до стриманості та негайної деескалації».