UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посол Німеччини про ненадання Україні зброї: "Ми всі були виховані з ідеєю, що її тут ніколи не буде"

Вона натякнула, що це рішення може змінитися з приходом нового уряду. 

Німеччина, один із найбільших світових експортерів зброї, відмовляється надавати її Україні навіть тоді, коли це робить її найближчий партнер, — Франція. Таку позицію офіційного Берліну ZN.UA пояснила Надзвичайний і Повноважний Посол в Україні Анка Фельдгузен, яка напередодні інтерв'ю мала зустріч з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. 

"Ми закінчили цю дискусію класичним we agree to disagree. Я намагалася пояснити ще раз, і, думаю, вчора був доречний день для цього: для Німеччини історично Східна Європа — особлива частина світу, ми всі були виховані з ідеєю, що німецьких солдатів, німецької зброї тут ніколи не буде. Ця ідея ніби в ДНК німців. І є дуже мало моїх співвітчизників, котрі, як я, бачили війну тут зараз. Я теж була так вихована. Але я бачу тут: якщо країни не грають за правилами, у нас знову є війна, і треба захиститися. Проте у Німеччині люди дуже далекі від цього", - пояснила пані Посол. 

Фельдгузен наголосила, що питання надання Україні зброї досить важке. 

"Вчора (22 червня - ZN.UA) була символічна дата — 80-річчя нападу Німеччини на Радянський Союз. Для нас усе це дуже складно. І треба знайти і в Бундестазі, і в уряді більшість, аби змінити думку щодо зброї для цього регіону. Це справді складно. Але часи змінюються, уряди змінюються, можливо, щось зміниться і в цьому питанні. Однак, мабуть, це дійсно так, що тільки індивідуальні досвіди, як мій досвід тут, можуть швидше змінити цю усталену позицію", - підсумувала дипломатка. 

Читайте також: У Пентагоні кажуть про важливість підтримки України летальною зброєю

Ангела Меркель під завісу свого канцлерства шокувала українців і багатьох європейців своєю пропозицією запросити Владіміра Путіна на саміт з Євросоюзом. І це при тому, що в Україні і без того останнім часом наростає роздратування і нерозуміння позиції Берліна з багатьох питань.

Навіщо Меркель це зробила? Чому Німеччина виступає проти надання Україні ПДЧ? Чому відмовляється продавати нам зброю для захисту від Росії? Чи буде вона компенсувати нашій країні втрати від запуску «Північного потоку-2»? Ці та інші запитання Тетяна Силіна поставила в інтерв’ю Надзвичайному та Повноважному Послу ФРН в Україні Анці Фельдгузен.