UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посол ЄС в Україні прокоментував законопроєкт про олігархів

Основну увагу слід приділяти зміцненню державних інституцій, таких, як правоохоронні органи, каже Маасікас

Глава представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас заявив про те, що зміцнення державних інституцій має стояти в центрі боротьби за зміцнення верховенства права. Так він прокоментував внесений до Верховної Ради законопроєкт про олігархів.

"Зміцнення державних інституцій має стояти в центрі цієї боротьби за зміцнення верховенства права, зміцнення довіри українських громадян до державних інституцій і, що важливо, розкриття економічного потенціалу України на благо всього народу України", - твітнув Маасікас у середу.

Він додав, що ЄС знає про законопроєкт, який в парламент вніс президент Володимир Зеленський.

"Основну увагу слід приділяти зміцненню державних інституцій, таких, як правоохоронні органи, в тому числі судова система, антимонопольні органи, громадська телерадіомовна компанія та інші", - підкреслив дипломат.

Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" 2 травня, він був зареєстрований під №5599. Його текст був опублікований на сайті парламенту на наступний день.

Раніше ZN.UA ознайомилося з текстом законопроєкту про деолігархізацію та розповіло про основні його моментиЗокрема, законопроєкт, з яким була ознайомлена редакція, передбачає, що олігарх – це людина, яка бере участь у політичному житті, має значний вплив на ЗМІ, а також здійснює контроль значної за обсягом господарської діяльності.

Згідно з проєктом закону, визначатиме особу олігархом Рада нацбезпеки та оборони на підставі подання Кабінету міністрів, члена РНБО, Нацбанку, Служби безпеки чи Антимонопольного комітету. Таке рішення набуватиме чинності з дня публікації відповідного указу президента.

Офіційно визнаних олігархів хочуть включать до “Реєстру осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

Водночас олігархам планують заборонити:

Читайте також: Усе залежатиме від Зеленського: у ЦПК вказали на ризики «закону про олігархів»

Детальніше читайте у статті Юлії Самаєвої “Законопроєкт “Про олігархів”: основні положення vs головні очікування”.