UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко заявив, що Росія виконує лише один пункт мінських угод

В рамках мінських домовленостей РФ дотримується тільки режиму припинення вогню.

Росія не виконує жодного пункту мінських угод, крім припинення вогню в Донбасі, заявив президент Петро Порошенко в інтерв'ю американському виданню The Washington Post у вівторок.

"Дійсно, ми не маємо якихось результатів мінських угод, за винятком припинення вогню - немає ні виведення важкої артилерії і озброєння з зони бойових дій, ні виведення російських військ з окупованих територій, ми не повернули контроль над російсько-українським кордоном", - сказав він.

Порошенко зазначив, що хоча режим припинення вогню в Донбасі в цілому дотримуються, не виконаними залишаються і зобов'язання щодо звільнення незаконно затриманих та засуджених громадян України, а також щодо подолання катастрофічних гуманітарних умов на окупованих українських територіях.

"Ми повинні добре скоординувати дії, щоб підштовхнути Путіна (президента Росії Володимира Путіна – ред.) виконувати зобов'язання його країни, на які вона погодилася і підписала угоду в Мінську. Зараз цей процес знаходиться в небезпеці через плани Путіна провести незаконні фейкові вибори на окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях", - сказав український президент.

Сьогодні, виступаючи на сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, Порошенко звинуватив Росію у війні проти України. Онн підкреслив, що відбувається в Україні, не є ні громадянською війною, ні внутрішнім конфліктом.

Про припинення вогню в Донбасі домовилися лідери Франції та Німеччини Франсуа Олланд і канцлер Ангела Меркель телефоном розмові з президентом Росії Володимиром Путіним. Згідно з ним сторони знову зобов'язалися вивести важке озброєння.

Що стосується мінських домовленостей, то, як писало видання The Wall Street Journal, від мінських угод виграв тільки Путін. Так, західні партнери тиснуть на Київ у той же час, коли російський президент навіть не думає виконувати домовленості.

Крім того, Тетяна Силіна в статті для DT.UA "Мінська халабуда" констатує, що незважаючи на те, що з усіх боків нам твердять, що Мінськ - "наше все", мінський процес зайшов у глухий кут.

"Оскільки Москва, очевидно, виконувати Мінські угоди не збирається, а Європа не знає, що їй робити далі, і ситуація як і раніше в глухому куті, то що відбувається? Правильно, європейські партнери знову починають стимулювати Київ - щоб він не тільки виконав, але і перевиконав Мінські угоди", - пише автор.

За інформацією DT.UA, наші "нормандські" партнери ясно дають зрозуміти: їм хотілося б, щоб закон "Про особливий порядок..." почав діяти (хоча б частково) вже зараз, до проведення місцевих виборів на окупованих територіях.