UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко заперечує "особливий статус" Донбасу в Конституції і наполягає на унітарності України

Президент просить депутатів підтримати зміни до Конституції.

Порошенко переконує Ради голосувати за зміни до Конституції

Проект змін в Конституцію України не передбачає ніякого "особливого статусу" Донбасу, Україна була і залишається унітарною державою, заявив президент Петро Порошенко, представляючи проект змін до Основного закону з трибуни у Верховній Раді у четвер, 16 липня.

"В проекті немає жодного натяку на федералізацію. Україна була, і буде унітарною державою. І проект Конституції не передбачає, і не може передбачати ніякого особливого статусу Донбасу, там його просто немає", - заявив Порошенко.

"Там допускається можливість "специфічного порядку місцевого самоврядування в окремих адміністративних одиницях Донецької і Луганської областей, що визначається окремим законом", - підкреслив він.

За його словами, дані пропозиції щодо змін в Основний закон України повністю відповідають Мінськими угодами. "Запропонована норма жодної коми не виходить за межі Мінських угод", - підкреслив глава Української держави.


Децентралізація влади в Україні, передбачена внесеним в Основний закон змінами, не поширюється на оборону, національну безпеку і зовнішню політику, додав президент.

"Децентралізації немає місця в таких питаннях, як оборона, національна безпека, зовнішня політика, контроль за дотриманням конституційних прав і свобод громадян", - сказав Порошенко.

Розпуск місцевих рад – це загальна прерогатива президента, КС і Ради, також додав він.

Президент звернувся до депутатів з проханням підтримати зміни до Конституції.

Раніше на сайті українського парламенту 15 липня був опубліковано доопрацьований президентський проект закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади з позначкою "доопрацьований". Найважливішою відмінністю доопрацьованого законопроекту від першої редакції, зареєстрованого у Верховну Раду 1 липня, є положення про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом. Якщо в першій редакції це положення було закріплено в перехідних положеннях самого законопроекту, то в редакції від 15 липня пропонується закріпити цю норму в розділі XV перехідних положень самої Конституції України.

Так, в розділі XV "Перехідні положення" в редакції Основного закону від 15 липня окрім іншого значиться: "18. Особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом".

Ряд депутатів стверджують, що заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд "продавила" внесення змін "особливого статусу" Донбасу.