UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко закликав визнати Крим національно-територіальним утворенням кримськотатарського народу

Президент вкотре наголосив, що Крим – невід'ємна складова частина України.

Президент України Петро Порошенко закликав Конституційну комісію при підготовці подальших законодавчих змін врахувати думку лідерів кримськотатарського народу і визнати Автономну Республіку Крим національно-територіальним утворенням.

"На подальших етапах своєї роботи я прошу Конституційну комісію прислухатися до лідерів кримськотатарського народу і передбачити, що Автономна Республіка Крим, як невід'ємна складова частина України, є національно-територіальним утворенням, через яку кримськотатарський народ реалізує своє право на самовизначення", - заявив Порошенко з трибуни парламенту під час представлення проекту змін до Конституції України в частині децентралізації влади.

Разом з тим Порошенко заперечує "особливий статус" Донбасу в Конституції і наполягає на унітарності України. Також він зазначив, що дані щодо змін в Основний закон України повністю відповідають Мінськими угодами.

Раніше на сайті українського парламенту 15 липня був опубліковано доопрацьований президентський проект закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади з позначкою "доопрацьований". Найважливішою відмінністю доопрацьованого законопроекту від першої редакції, зареєстрованого у Верховну Раду 1 липня, є положення про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом. Якщо в першій редакції це положення було закріплено в перехідних положеннях самого законопроекту, то в редакції від 15 липня пропонується закріпити цю норму в розділі XV перехідних положень самої Конституції України.

Так, в розділі XV "Перехідні положення" в редакції Основного закону від 15 липня окрім іншого значиться: "18. Особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом".

Ряд депутатів стверджують, що заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд "продавила" внесення змін "особливого статусу" Донбасу.