UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко все ще сподівається, що "мінські домовленості" допоможуть досягти миру

Президент України ще вірить, що його мирний план принесе свої плоди.

Президент України Петро Порошенко переконаний, що розроблений ним мирний план, а також "мінські домовленості" сприятимуть встановленню миру в Донбасі.

"Мій мирний план, Мінський протокол і Мінський меморандум у підсумку приведуть до мирного Донбасу. Як безальтернативній бази для політичного врегулювання цей документ визнано всім світом, у тому числі Російською Федерацією, яка поставила під Мінським меморандумом свій підпис", - сказав він, виступаючи у Верховній Раді з позачерговим посланням про зовнішньому і внутрішньому становищі України.

Так звані "мінські домовленості", підписані у вересні за участі представників української влади, бойовиків і представників Росії, мали однією з основних своїх умов припинення вогню і відведення важких озброєнь від лінії фронту. Однак бойовики не припиняють обстріли і атаки на сили АТО, які змушені відкривати вогонь у відповідь.

Крім того, як заявили нещодавно в РНБО, Росія, яка і раніше не дотримувалася даних нею у Мінську обіцянок, підтримуючи бойовиків і вводячи свої війська в Донбас, відновила обстріли української території.

На днях голова Європейської ради Херман ван Ромпей заявив, що припинення вогню в Донбасі не діє і не є вирішенням проблеми.

"З моменту припинення вогню за мінським протоколу від 5 вересня загинуло близько 1 тис. осіб. Я більше не називаю це припиненням вогню. Майбутнім припиненням вогню уготована та ж доля, якщо ми обмежимося управлінням ситуації на місці. Потрібно глобальне рішення", - заявив він.