UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко вказав прем'єру Польщі на некоректність заяв про Хмельницького

Подібні заяви з оцінкою діяльності українського гетьмана є вкрай шкідливими для взаємин двох країн, зазначив президент.

У рамках Мюнхенської безпекової конференції президент Петро Порошенко зустрівся з польською делегацією на чолі з прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким. У ході зустрічі він застеріг керівництво Польщі від дій, які можуть загрожувати позитивним здобуткам в історичному діалозі, повідомляє прес-служба президента.

"Голова держави висловив стурбованість з приводу прийнятих нещодавно польським парламентом змін до закону про Інститут національної пам'яті Польщі. Він закликав польське керівництво утриматися від кроків, які можуть поставити під загрозу позитивні досягнення у двосторонньому діалозі з історичних питань", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що Порошенко також звернув увагу на "вкрай шкідливий для українсько-польських взаємин характер заяви з оцінкою діяльності українського гетьмана Богдана Хмельницького".

Загалом сторони обговорили подальшу взаємодію у сфері захисту культурної спадщини та увічнення місць пам'яті в контексті досягнутих домовленостей.

Наголошується, що Моравецький підтримав розвиток стратегічного українсько-польського партнерства та координації дій з протидії російської агресії в контексті членства Польщі у Раді безпеки ООН. Крім того, обговорювалися шляхи зміцнення співпраці в оборонній сфері.

Також розглядалися питання розширення співробітництва в енергетичній сфері та координації дій для протидії реалізації проекту "Північний потік-2".

Порошенко і Моравецький обговорили й шляхи належного забезпечення соціальних прав та свобод українців, які тимчасово працюють в Польщі.

Раніше Матеуш Моравецький заявив про те, що український гетьман Богдан Хмельницький знаходиться в числі тих, хто здійснював найбільші злочини проти єврейського народу. За його словами, один із польських рабинів поставив ім'я Хмельницького в один ряд з Адольфом Гітлером і Генріхом Гіммлером.

Нагадаємо, що 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про Інститут національної пам'яті, яким, зокрема, запроваджується кримінальна відповідальність за "заперечення злочинів українських націоналістів". Він також повідомив про те, що відправив його для оцінки в Конституційний суд. Пізніше стало відомо, що Дуда просить суд перевірити на відповідність статті закону, що містять згадку про "українських націоналістів" і термін "Східна Малопольща".

Верховна Рада прийняла заяву у зв'язку з польським законом, у якій засудила зміни до закону про Інститут нацпам'яті, наголошуючи на тому, що це суперечить змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Польщею.

Також ініціативу польських законотворців розкритикував Ізраїль, розцінивши її як можливість покарання тих, хто вижив під час Голокосту, за їхні свідчення. У зв'язку з цим, у парламенті Ізраїлю запропонували законопроект, згідно з яким польський закон, що забороняє говорити про причетність поляків до злочинів Третього рейху, прирівнюється до заперечення Голокосту.

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Шевченка "Польська війна з історією" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".