UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко: у разі воєнного стану децентралізації не буде

Це пояснюється незаконністю внесень змін до Конституції україни при військовому положенні.

 

Зміни до Конституції під час воєнного стану незаконні, тому в разі його введення, голосування за децентралізацію проводитися не буде, заявив президент Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам.

"Якщо буде наступ (російських військ у Донбасі), тоді буде воєнний стан, і тоді ніякого голосування за децентралізацію не буде змінювати Конституцію, коли воєнний стан - незаконно. Крапка", - заявив Порошенко.

При цьому Порошенко висловив впевненість у тому, що під час голосування в другому читанні закону про зміни в Конституцію в частині децентралізації "300 голосів буде".

"Я в цьому впевнений. Ні на кого тиснути у цьому питанні не буду. Це повинно бути свідоме рішення свідомих політиків. Але - 300 голосів буде, якщо буде мир".

Він також зазначив, що не можна говорити про "тенденції меншою підтримки" у парламенті з цього питання, і зазначив, що для подальшого її проведення необхідно провести серйозну роз'яснювальну роботу.

Примітно, що Порошенко давав більше десятка обіцянок ввести воєнний стан, "якщо бойовики порушать перемир'я". При цьому з моменту підписання мінських угод, перемир'я ніколи і не дотримувалося, про що не раз повідомляла місія ОБСЄ, штаб АТО і самі бойовики.

Що стосується децентрализацsії, то польський експерт Войцех Мисенг в інтерв'ю DT.UA вказав на слабкі місця реформи децентралізації в Україні. На його думку, створення фінансової системи без визначення конкретних статей фінансування в рамках реформи децентралізації, є безглуздим. А в Україні відбувається саме так, і це є однією з основних проблем реформи децентралізації.

На його думку, чітке визначення тих обов'язків, які будуть покладатися на місцеву владу, є основою правильної фіскальної децентралізації. "Зараз важко сказати, чи створена українським урядом модель вдалою, адже чіткого розподілу завдань досі немає", - зазначив Мисенг.

Докладніше читайте в інтерв'ю Юлії Самаєвої з Войцехом Місьонгом: "Провести децентралізацію так, щоб були задоволені всі, неможливо. Головне - розпочати" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".