UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко та Гутерріш скоординували позиції щодо миротворців у Донбасі

Співрозмовники обговорили невиконання Росією резолюції Генасамблеї про права людини в окупованому Криму.

Президент України Петро Порошенко зустрівся з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутерришем на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку в четвер, 21 вересня.

У ході переговорів співрозмовники скоординували позиції щодо розміщення міжнародного миротворчого контингенту в ОРДЛО.

"Співрозмовники констатували, що розгортання місії повинно відбуватися з чітким дотриманням базових миротворчих принципів ООН", - сказано в повідомленні прес-служби глави держави.

Президент у черговий раз озвучив позицію України щодо необхідності надати миротворцям мандат з правом здійснення функцій на всій на всій території ОРДЛО, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону.

Порошенко закликав ООН активніше включатися у процес звільнення українських громадян, яких утримують в заручниках терористи ОРДЛО.

Особливу увагу співрозмовники приділили невиконанню Росією резолюції Генасамблеї про права людини в окупованому Криму.

Український президент вказав на необхідність додаткових заходів з боку міжнародного, щоб змусити Росію виконувати зазначений документ

Порошенко підкреслив, що РФ повинна забезпечити безпечний та безперешкодний доступ до окупованого півострову регіональним і міжнародним моніторинговим організаціям у сфері прав людини.

Читайте також: Генсек НАТО підтримав введення миротворців у Донбас

Нагадаємо, 21 вересня президент України Петро Порошенко після зустрічі з президентом США Дональдом Трампом повідомив про підтримку Вашингтоном ідеї відправки миротворців у Донбас.

Напередодні Порошенко закликав Раду безпеки ООН розмістити миротворців в Донбасі в якомога більш стислі терміни. Президент України особливо наголосив, що миротворці повинні бути розміщені на всій території ОРДЛО та українсько-російському кордоні.

РФ, у свою чергу, не хоче пускати миротворців схід від лінії розмежування.

Докладніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".