UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко розкритикував Зеленського за офшори, плюнувши у власне відображення

Петро Порошенко розкритикував чинного президента через Pandora Papers і при цьому забув про власну офшорну історію з Panama Papers.

П’ятий президент України Петро Порошенко заявив про те, що сьогодні про міжнародні злочини вищого керівництва держави, й особисто Володимира Зеленського, говорить весь світ, але в Україні вони не розслідуються. Так Порошенко прокоментував розслідування Pandora Papers, у якому йдеться про офшорні схеми світових лідерів і чиновників з 90 країн світу.

«Я шокований, що представники монобільшості навіть не згадали про те, про що сьогодні говорить весь світ. Говорити сьогодні треба про злочини, про міжнародні злочини вищого керівництва держави й особисто Володимира Зеленського. На жаль, тепер під ударом опинилася держава Україна. Коли через дії президента Зеленського Україна фігурує у світі як держава, лідер якої причетний до глобальної корупції, до відмивання вкрадених в Україні грошей спільно зі своїм бізнес-партнером паном Коломойським. Якщо хтось хоче підтвердження цього, я прошу просто подивитися газети The Guardian, El País, Washington Post, Euronews, CNN, Deutsche Welle. Останнє місце, де про це можна говорити, – парламент. Керівництво монобільшості намагається і тут закрити рота. Мова йде про те, що спільно з Коломойським 40 млн дол. були вкрадені», – заявив Порошенко під час погоджувальної ради. 

За його словами, Зеленський «не є Голобородьком, про це було відомо ще з 2019 року і це не розслідувалося». Порошенко пожалівся на те, що вище політичне керівництво пов’язане зі Службою безпеки та «спільно брало участь у цих злочинах і з іншими «100% своїми керівниками» правоохоронних органів». 

Напередодні Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів оприлюднив масив Pandora Papers - документів 14 компаній, які реєстрували і обслуговували офшорні фірми 35 світових лідерів і понад 300 чиновників з 90 країн світу. Згідно з документами, офшорні компанії «Кварталу 95» отримали в 2012 році від структур олігарха Ігоря Коломойського 40 млн доларів. Ймовірно, останні були виведені з «Приватбанку». Крім того, в документах Pandora Papers фігурують імена помічника президента Сергія Шефіра, олігарха Ріната Ахметова, Геннадія Боголюбова – бізнес-партнер Ігоря Коломойського, і не тільки.

Читайте також: Архів Пандори: Як лідери країн відреагували на публікацію розслідування Pandora Papers

Щоправда, у 2016 році Петро Порошенко, який у той час був президентом України, також потрапив у схожий скандал з офшорами. Тоді німецьке видання Süddeutsche Zeitung спільно з Центром з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) та Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань (ICIJ) опублікувало великий матеріал, в якому йшлося про численні офшорні компанії, що використовуються лідерами держав, політиками, знаменитостями і відомими спортсменами. Зокрема, в матеріалах ICIJ, йшлося про те, що Порошенко для реструктуризації активів корпорації Roshen вже створив три офшорні компанії. Представники президента України пояснили, що офшор йому був потрібен для нібито передпродажної реструктуризації кондитерського бізнесу. Водночас за даними ЗМІ, перед публікацією Panama Papers юристи Порошенка намагалися вивести його з власників офшору.

Детальніше про офшорну історію Петра Порошенка читайте у статті Юлії Самаєвої «Що не дозволено Юпітеру» для ZN.UA.