UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко підписав закон, який звільняє "Укроборонпром" від боргів перед РФ

Закон пропонує механізми захисту підприємств ОПК від негативних наслідків впливу юросіб, зареєстрованих у РФ.

Президент Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до законів України щодо вирішення деяких питань заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу - учасників державного концерну "Укроборонпром" перед державою-агресором і/або державою-окупантом та забезпечення їх стабільного розвитку". Про це повідомила прес-служба Порошенка.

Закон пропонує механізми захисту господарської діяльності підприємств ОПК, внесених у перелік об'єктів держвласності, які мають стратегічне значення, від негативних наслідків впливу юросіб, зареєстрованих на території держави-агресора та/або держави-окупанта або юридичних осіб з іноземними інвестиціями держави-агресора та/або держави-окупанта.

Запроваджується заборона на примусове виконання рішень, у тому числі на визнання і виконання рішень іноземних судів щодо стягнення заборгованості за зобов'язаннями, де кредитором є юридична особа держави-агресора та/або держави-окупанта або юрособа з іноземними інвестиціями або іноземне підприємство держави-агресора ... , а боржником - підприємство ОПК з переліку об'єктів, що мають стратегічне значення.

Припиняються (на період дії обставин, пов'язаних із заборгованістю підприємств перед юрособами держави-агресора) вже відкриті та забороняється відкриття нових проваджень та заходів примусового виконання рішень про стягнення заборгованості з такого підприємства на користь юрособи держави-агресора або юрособи з іноземними інвестиціями або іноземного підприємства держави-агресора.

Крім того, забороняється здійснення провадження у справі про банкрутство підприємств ОПК за заявами юрособи держави-агресора і т.п.

Обмеження поширюються в тому числі на зобов'язання, в яких була проведена заміна сторони (кредитора, заявника) або уступка права вимоги, внаслідок якої таке право перейшло до третіх осіб, однак в першу чергу такий борг виник у відношенні юрособи держави-агресора.

Нагадаємо, що 12 липня Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон, який звільняє підприємства держконцерну "Укроборонпром" від зобов'язань за розірваними договорами у сфері військово-технічного співробітництва з Росією. Законопроект підтримали 244 депутати. Згідно з оприлюдненими оцінками, обсяг пред'явленої до виплати підприємствам ОПК заборгованості за розірваними договорами з РФ оцінюється у 3,8 млрд гривень.