UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко обговорить з Меркель "Північний потік-2" і введення миротворців до ОРДЛО

Зустріч керівників України та Німеччини відбудеться на наступному тижні.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив сподівання, що президент Петро Порошенко та федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель у ході зустрічі 10 квітня узгодять тактику розміщення миротворців в ОРДЛО.

"Я очікую чіткого узгодження тактики, як просуваємо миротворців, саме дуже чітких кроків. Зараз з французами погодили... Наступний крок – узгодження з американцями. У нас є спільна концепція, тепер повинна бути спільна тактика", - повідомив глава МЗС в ефірі телеканалу "Інтер" увечері п'ятниці, 6 квітня.

Крім того, за словами Клімкіна, Порошенко планує обговорити з Меркель будівництво російського газопроводу "Північний потік-2", а також незаконне постачання турбін Siemens до окупованого Криму.

Нагадаємо, що колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен підготував доповідь, у якій оцінив деталі, перспективи та можливості миротворчої місії в Донбасі. Так, кількість миротворців у контингенті він визначив у 24 тисячі чоловік, а серед країн-учасниць були названі Швеція, Бразилія і Білорусь.

Білорусь підтвердила бажання відправити військових у ОРДЛО у складі миротворчого контингенту ООН. Готовність взяти участь у миротворчій місії також висловили Швеція і Фінляндія – нейтральні держави, які не є членами НАТО.

У МЗС України вказали на неможливість участі у миротворчій місії військових з Білорусі та інших держав, які є військовими союзниками Росії.

Раніше спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер заявив, що США підтримують розміщення миротворчої місії в Донбасі, але без згоди РФ втілити цей задум буде неможливо.

Росія, у свою чергу, категорично не хоче пускати миротворців схід від лінії розмежування.

Докладніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".