UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко надто поспішає зі вступом до НАТО - екс-посол США в Україні

За словами посла, процес гальмується наявністю російських військових на Донбасі та в Криму, а НАТО не горить бажанням через Україну опинитися у стані війни з РФ.

Незважаючи на те, що президент України Петро Порошенко обіцяє Україні швидкий вступ до НАТО, цей процес може затягнутися на невизначений термін, розповів екс-посол США в Україні Стівен Пайфер в інтерв'ю журналу Новий час.

"Я трохи здивований, коли президент Порошенко говорить щодо членства України у НАТО, як щодо близької мети, тому що процес приєднання до НАТО – складний і довгий", – сказав Пайфер.

За його словами, проблема у тому, що НАТО без особливого ентузіазму ставиться до появи України у альянсі до тих пір, поки російські військові знаходяться на Донбасі і в Криму.

"Прийнявши Україну у НАТО у понеділок, уже у вівторок альянс опиниться в ситуації війни з Росією, і це проблема. Навряд чи зараз є готовий варіант рішення", – підкреслив екс-посол.

Раніше президент України Петро Порошенко повідомив про плани України приєднатися до військово-політичного блоку НАТОпротягом найближчих 10 років.

Як повідомлялося, 17 січня РНБО схвалила проект закону "Про національну безпеку", який передбачає законодавче закріплення планів України на членство в НАТО та Євросоюзі.

У розробці законопроекту брали участь експерти з НАТО, США та ЄС.

Прийнятий у 2017 році закон №6470 про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо зовнішньополітичного курсу України)також визначає членство України в НАТО як стратегічний зовнішньополітичний пріоритет держави.

У червні 2016 року президент Петро Порошенко підписав Стратегічний оборонний бюлетень України– документ оборонного планування, розроблений з метою визначення основних напрямків реалізації воєнної політики України та розвитку сил оборони до кінця 2020 року, який передбачає курс на інтеграцію України до НАТО.