UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко анонсував зміни до Конституції щодо децентралізації влади

Згідно з проектом, у Конституції України значна частина гуманітарних питань, значне розширення бюджетних можливостей будуть кореспондуватися зі значним підвищенням відповідальності територіальних громад.

Президент України Петро Порошенко заявив, що цього тижня підпише і внесе до парламенту проект змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

"Я думаю, що цього тижня проект змін до Конституції мною буде підписано і внесено до парламенту", - заявив він на засіданні РНБО у понеділок, 16 червня.

Він також висловив сподівання, що проект змін до Основного закону цього тижня буде направлено у Венеціанську комісію.

"Проект змін до Конституції передбачає ключовий елемент мирного плану - децентралізацію влади. Над якою працював багато український уряд, основні концепції якої було розроблено і погоджено зі мною", - заявив Порошенко.

При цьому глава держави висловив упевненість у тому, що делегування таким чином частини президентських повноважень територіальним громадам дозволить взяти на себе і відповідальність, і напрямки розвитку регіонів саме територіальним громадам та місцевим радам, які буде обрано вже з новими повноваженнями, і це буде давати можливість формувати виконкоми".

У той же час Порошенко заявив: "Я переконаний, що левова частка проблем, починаючи від проблем застосування мови, включаючи російську мову, на території громади - це будуть повноваження місцевих органів влади.

Президент зазначив: "Згідно з проектом у Конституції україни значна частина гуманітарних питань, значне розширення бюджетних можливостей будуть кореспондуватися зі значним підвищенням відповідальності територіальних громад", - пояснив глава держави.

Раніше голова Верховної Ради України Олександр Турчинов заявив, що Порошенко пропонуватиме парламенту законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади цього тижня.

"Була розмова з президентом нашої країни Петром Порошенком, і ми домовилися, що він буде ініціювати цього тижня пропозиції щодо конституційної реформи. Йдеться про децентралізацію влади в Україні. Його законодавча ініціатива тут буде", - сказав він у понеділок, зазначивши, що депутатські фракції зможуть ознайомитись із запропонованими змінами найближчим часом. !zn

Читайте також:

Дострокові вибори до Ради неможливі без оновлення Конституції, - експерт

Конституційна реформа розширить повноваження прем'єра щодо формування уряду

Зміни до Конституції буде внесено на розгляд до Ради до кінця тижня