UA / RU
Підтримати ZN.ua

Помпео запросив зустріч із Лавровим для обговорення нових санкцій - ЗМІ

Не виключено, що вона відбудеться "на полях" вересневої Генасамблеї ООН.

Державний секретар США Майк Помпео на початку серпня запросив зустріч із головою Міністерства закордонних справ РФ Сергієм Лавровим у зв'язку з підготовкою нових американських санкцій проти Росії, повідомляє лояльне до Демокартической партії видання The Washington Post із посиланням на дипломатичні джерела.

"Американські та європейські дипломати повідомили про те, що для врегулювання труднощів у зв'язку з питанням санкцій Майкл Помпео 10 серпня під час телефонної розмови з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим попросив про зустріч (яка пройшла б – ред.) до того, як Сполучені Штати вживуть заходів. Помпео підкреслив, що він просить про зустріч за вказівкою президента Сполучених Штатів", - йдеться у матеріалі.

За даними співрозмовників журналістів, Лавров погодився на зустріч і запропонував обговорити на ній низку інших тем, що цікавлять Кремль.

"Лавров запропонував, щоб обидві сторони також обговорили три інші теми, що становлять інтерес для Москви: контроль над озброєннями, створення ділової ради для розвитку торгівлі між двома країнами та обмін російськими й американськими вченими та співробітниками експертно-аналітичних центрів. Ці ініціативи тривалий час є цілями російського президента Володимира Путіна", - стверджує видання.

У підсумку Помпео і Лавров домовилися визначитися з датою зустрічі після переговорів радника президента США з національної безпеки Джона Болтона і секретаря Ради безпеки РФ Сергія Патрушева, зазначають журналісти.

Джерела видання не уточнили, де саме відбудеться зустріч - у Вашингтоні чи Нью-Йорку, "на полях" Генеральної асамблеї ООН наприкінці вересня.

Нагадаємо, Держдепартамент США оголосив про введення з 22 серпня нових санкцій проти Росії у зв'язку з отруєнням Скрипалів у британському Солсбері. США поставили Росії ультиматум і можуть припинити дипломатичні відносини. Перший пакет нових санкцій набув чинності 27 серпня.

Він стосується припинення техсприяння та фінансування російських військових програм, припинення видачі РФ держкредитів і фіндопомоги США, заборони на продаж товарів військового призначення та припинення видачі ліцензій на експорт товарів і технологій подвійного призначення. Під санкції не потрапили поставки у межах космічних програм у сфері безпеки польотів цивільної авіації.

5 березня в британському Солсбері із сильним отруєнням був шпиталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль і його донька. За даними слідства, проти Скрипалів було використано нервовопаралітичну речовину "Новачок" російського виробництва.

Британський уряд країни ухвалив рішення вислати 23 російських дипломатів. Ще майже 30 країн підтримали Британію, на батьківщину повернулися понад 150 співробітників диппредставництв з різних куточків планети.

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля та дипломатичний скандал із висилкою російських шпигунів під дипприкриттям читайте в матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".