UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поліція вже відкрила понад 80 кримінальних справ щодо порушення виборчого законодавства

Виборча кампанія почалася 20 днів тому.

За останню добу поліцейські зареєстрували три кримінальні справ через порушення виборчого процесу. Всього за час виборчої кампанії, яка стартувала 5 вересня, правоохоронці зареєстровано 83 справи, повідомила пресслужба Нацполіції у Facebook.

“Вибори-2020: за добу поліцейські відкрили три кримінальні провадження за фактами порушень виборчого процесу. Всього упродовж доби до поліції надійшло 212 заява та повідомлення, пов’язаних з порушеннями виборчого законодавства”, - йдеться у повідомленні.

Вказано, що за добу найбільше повідомлень отримали у Закарпатській області та місті Києві. Водночас, починаючи з 5 вересня, правоохоронці отримали 924 повідомлення, пов’язані із виборчим процесом. 

У поліції зазначили, що всього до ЄРДР внесли інформацію щодо 83 кримінальних правопорушень. Із них 45 пов’язані з порушенням виборчого законодавства, 38 – з виборчим процесом.

Також правоохоронці склали 51 протокол про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з виборчим процесом.

Читайте також: У ЦВК визначили суму, з якої починається підкуп виборця

8 серпня ЦВК призначила на 25 жовтня вибори депутатів міських, сільських і селищних голів та рад на підставі відповідних звернень Кабінету міністрів і Міністерства розвитку громад і територій. Через тиждень ЦВК призначила вибори в райради в новостворених районах.

Останній день, коли кандидати у депутати, а також претенденти на посаду сільського, селищного і міського голови могли подати свої документи до територіальної виборчої комісії, був 24 вересня. Адже згідно із законом, документи припиняють приймати за 30 днів до голосування.

Напередодні ЦВК також затвердила колір та форму бюлетенів, які використовуватимуться під час місцевих виборів. У свою чергу громадська організація “ОПОРА” опублікувала відеоролик, в якому покроково пояснюється, як проголосувати так, аби не зіпсувати бланк і ваш голос зарахували.

У матеріалі “Місцеві вибори в Україні: коли відбудуться і чи можуть перенести” ZN.UA розповідає, коли, де і як пройдуть місцеві вибори в Україні.