UA / RU
Підтримати ZN.ua

Politico: На виборах у Словаччині лідирує проросійський Фіцо. Чому Україні не варто хвилюватися

Словаччина надто слабка, щоби ризикувати відносинами з Євросоюзом.

Колишній прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, який має проросійські погляди, намагається повернутись на велику сцену словацької політики, але в нього це навряд чи вийде, пише Politico.

Фіцо, лідер лівої популістської партії Direction-Social Democracy, відомої як Smer, напередодні виборів лідирує в опитуваннях з невеликим відривом від ліберальної партії Progressive Slovakia, набираючи близько 20%.

Позачергові вибори проводять після розпаду правоцентристського альянсу, який прийшов на зміну Smer в 2020 році.

Читайте також: Колекція дивних союзників Путіна активно зростає. Заходу час стати жорсткішим – The Guardian

Проросійські погляди Фіцо

59-річний Фіцо, колишній комуніст, який після падіння "залізної завіси" перейменував себе в соціал-демократа, останніми місяцями викликав тривогу в західних столицях, погрожуючи припинити військову підтримку України і перекрити їй шлях до НАТО. Він навіть повторює тези президента Росії Владіміра Путіна, звинувачуючи у війні з Кремлем "українських нацистів та фашистів".

Деякі офіційні особи в Брюсселі стурбовані тим, що Фіцо, схоже, прагне крові. Хоча його партія входить до групи "Соціалісти та демократи" в Європарламенті, союзники Фіцо залишили його на тлі галасу, який піднявся у 2018 році після вбивств журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його подруги Мартіни Кушнірової. На момент загибелі Куцяк займався розслідуванням корупції у партії Фіцо та соратників прем'єр-міністра.

На двох попередніх постах прем'єра у 2006-2010 та 2012-2018 роках Фіцо зарекомендував себе як прагматичний гравець на європейській та трансатлантичній арені, який не ставить під сумнів зобов'язання країни перед ЄС та НАТО. Однак його усунення від влади у 2018 році та повномасштабне вторгнення Росії до України, схоже, змусили його переглянути свої погляди.

Читайте також: Ізраїль замовив у США цілу ескадрилью F-35

Оновлена русофілія Фіцо знайшла відгук у країні, де багато виборців отримали радянське виховання і кіберсфера якої регулярно піддається російській пропаганді.

Згідно з дослідженням, опублікованим на початку цього року, більше половини населення країни вважають, що відповідальність за війну несе Захід. Підтримка членства в НАТО впала до 58%.

У вівторок віце-президент Єврокомісії Віра Йоурова назвала словацькі вибори "тестуванням" того, наскільки вразливими є європейські вибори для "зброї масового маніпулювання, в яку вкладаються мільйони євро". Брюссель настільки стурбований, що пригрозив оштрафувати компанії Alphabet, TikTok і Meta, якщо вони не вживатимуть додаткових заходів для боротьби з цією проблемою.

Колишній редактор журналу New Statesman Джон Кампфнер, який має словацьке коріння, попереджає в газеті Guardian: "Словаччина має набагато більше значення, ніж це усвідомлює Європа".

Не зовсім так.

Читайте також: США вперше доставили на Землю зразки астероїда

Словаччина надто слабка, щоб ризикувати відносинами з ЄС

Якщо Словаччина, країна з населенням близько 5.5 млн осіб, має таке велике значення, то чому багато людей (включно з Сільвіо Берлусконі та Джорджем Бушем) плутали її зі Словенією? Те, що Європа помітила політичне повернення Фіцо, яке було очевидним уже кілька місяців тому, лише за кілька днів до виборів, є яскравим показником його значущості.

Реальність така, що Словаччина завжди була чимось на кшталт глушини, чи то в імперії Габсбургів, чи в якості другої скрипки в Чехословаччині під час холодної війни. Синдром маленької людини в країні завжди породжував недовіру до зовнішніх сил — австрійських, чеських, польських, угорських чи американських.

Можна навіть стверджувати, що використання цього невдоволення є визначальною характеристикою політики Фіцо.

Однак, враховуючи залежність країни від ЄС, це не матиме великого значення.

Читайте також: Lego відмовилася від виробництва конструкторів із перероблених пластикових пляшок

Економіка Словаччини, яку на початку 2000-х років називали "татранським тигром" завдяки її швидкому зростанню, сьогодні є чимось середнім. За показником ВВП на душу населення вона знаходиться у самому низу рейтингу країн єврозони разом із Латвією та Хорватією. Але за розміром бюджетного дефіциту, який, за прогнозами, цього року сягне майже 7% , вона посідає перше місце в рейтингу.

Фіцо обіцяє своїм виборцям економічний поворот та збільшення соціальних видатків. Домогтися цього неможливо без допомоги ЄС, включно з 6 млрд євро, які Брюссель виділив на відновлення економіки країни. Будь-який крок у бік від основного напряму в бюджетно-фінансовій сфері зустріне реакція інвесторів, що призведе до зростання вартості запозичень. Як член єврозони, країна не може звернутися за допомогою до центрального банку.

Читайте також: Створено перший електровелосипед без акумулятора

Молоді словаки навряд чи підтримають політику Фіцо

Багато спостерігачів відзначають близькість Фіцо з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном і передбачають, що він може піти таким же неліберальним шляхом.

Але на відміну від Орбана, чия партія Fidesz має абсолютну більшість голосів, Smer Фіцо пощастить, якщо він подолає 20-відсотковий бар'єр. Для створення коаліції йому доведеться залучити екстремістські проросійські партії та свого давнього ворога Петера Пеллегріні, який у 2018 році змінив Фіцо на посаді прем'єр-міністра, але потім відокремився та створив нову партію.

Таке поєднання говорить про те, що політика Словаччини, в якій за останні п'ять років змінилося п'ять прем'єр-міністрів, залишатиметься нестабільною. І останніми роками словаки дедалі більше дотримуються проєвропейських поглядів. Важко уявити, що ті самі люди, які в 2018 році вийшли на вулиці й відсторонили Фіцо від влади, просто стоятимуть і дивитимуться, як їхня країна слідує сумнівному прикладу Угорщини.

Читайте також: Вчені знайшли новий спосіб створювати надміцні матеріали

Допомога Україні

Європейських лідерів найбільше турбує обіцянка Фіцо у разі обрання "не надсилати жодного патрона" в Україну. Втім, якщо врахувати, що Братислава вже поставила все, що могли виділити її військові, це не є особливою загрозою. Словаччина посідає 19-те місце за обсягом допомоги Україні, на одну сходинку відстаючи від нейтральної Австрії.

Якщо Фіцо відмовиться пропускати через словацьку територію зброю, призначену для України, це буде прикрою неприємністю з погляду логістики, але не більше. Крім того, це спричинить гнів Сполучених Штатів. Враховуючи, що його країна в питаннях безпеки покладається на Вашингтон, Фіцо слід поводитися обережно.

Разом з тим, конкуренти Фіцо, партія Progressive Slovakia, швидше за все, зроблять ривок і переможуть на цих виборах, а Фіцо відійде в тінь принаймні до квітневих президентських виборів, і про словацьку політику знову всі забудуть.