UA / RU
Підтримати ZN.ua

Подоляк: «Ні бліцкригу, ні виразної стратегії в Росії немає. Тому тактика виглядає зараз вкрай огидно»

Михайло Подоляк розповів, у чому полягає тактика окупантів.

Бліцкриг із нападом на Україну у РФ не вийшов, а виразної стратегії у країни-агресора немає, заявив радник глави офісу президента Михайло Подоляк. Він пояснив російську тактику у війні, яка розв'язана проти України.

«Тактика РФ. В'язкі позиційні бої по всіх лініях фронтів. Створення локальних казанів для мирних громадян. Прицільні удари по об'єктах, де ховаються цивільні. Максимальне затягування рішень з гуманітарних коридорів. Активні інформаційні спроби у нас дестабілізувати громадську думку. Спровокувати внутрішні конфлікти. Ні бліцкригу, ні тим більше виразної стратегії у Росії немає. Тому тактика РФ виглядає зараз вкрай погано», – написав Подоляк у Telegram.

Він додав, що ключові удари ворога спрямовані виключно проти мирного населення. Збройних сил України, як зазначив радник голови ОПУ, окупанти панічно бояться. Звідси, за його словами, і виникають нові тактичні елементи «російських геніїв військових битв»:

За словами Подоляка, важливо зрозуміти, що російські військові з винятковою ненавистю і абсолютно не ховаючись повсюдно чинять насильство над мирними громадянами. Все це злочини проти людяності. Але така демонстративна зневага до правил війни говорить про те, що адекватності і хоча б короткого горизонту планування у військово-політичного керівництва РФ, як і раніше, немає.

«Паралельно із цим росіяни роблять активні інформаційні спроби дестабілізувати громадську думку у нас. Спровокувати внутрішні конфлікти. Звідси постійні «зливи» в іноземні медіа тих чи інших задум, ідей, зокрема російських «переговорних позицій», – наголосив радник голови ОПУ.

За словами Подоляка, сьогодні очевидним є базове завдання російського ворога – за рахунок нагнітання страху серед мирних жителів, паніки, а також за рахунок масованої брехливої пропагандистської кампанії спровокувати внутрішню управлінську кризу.

Читайте також: Іван Ліщина: «РФ – перша країна, яку примусово виключили зі складу Раду Європи за 75 років існування організації і це матиме наслідки в самій Росії»

Нагадаємо, раніше Financial Times опублікувала зі слів співрозмовників-учасників переговорів план мирного договору, який нібито вже окреслили Україна та Росія. План складається з 15 пунктів щодо виходу російських військ з України, нейтралітету та статусу російської мови.

Своєю чергою Подоляк заявив, що Financial Times опублікувала чернетку мирного договору, що демонструє запит російської сторони. Водночас Україна має власні позиції.