UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Плівки Вовка": НАБУ просить у генпрокурора дозволу затримати та заарештувати суддів ОАСК

В Нацбюро зазначили, що інших законних шляхів для доставлення підозрюваних суддів до суду немає.

Національне антикорупційне бюро ініціює затримання та арешт суддів Окружного адміністративного суду Києва, які є фігурантами справи “плівок Вовка”, повідомила пресслужба НАБУ. Детективи вже направили клопотання генпрокурору Ірині Венедіктовій.

“Детективи НАБУ направили генеральному прокурору проекти клопотань до Вищої ради правосуддя про надання дозволу на затримання та утримання під вартою підозрюваних суддів Окружного адміністративного суду міста Києва, які грубо ухиляються від виконання своїх процесуальних обовʼязків”, - йдеться у повідомленні.

Вказано, що клопотання про затримання направили в ОГП через відсутність інших законних шляхів для доставлення підозрюваних суддів до суду, а також для забезпечення їхньої належної процесуальної поведінки.

В НАБУ зазначили, що голова ОАСК Павло Вовк, його заступник та двоє суддів, систематично не з’являються до органу досудового розслідування. Тому Нацбюро та прокурори САП подали до суду клопотання про обрання ним запобіжних заходів у вигляді застави. У свою чергу Вищий антикорупційний суд прийняв клопотання та не раз викликав підозрюваних для обрання їм запобіжних заходів.Однак, судді ОАСК без будь яких поважних причин ігнорують виклики до суду.

“У цей же час детективи понад 20 разів прибували до ОАСК та за місцем реєстрації голови суду для вручення відповідних повісток за дорученням слідчого судді. Однак голова ОАСК жодного разу за місцем роботи та реєстрації не перебував, про своє теперішнє місцезнаходження орган досудового розслідування та слідчого суддю не повідомив”, - додали в НАБУ.

У Нацбюро зазначили, що так само поводять себе і двоє суддів ОАСК, які також фігурують у справі “плівок Вовка”. Крім того, підозрювані ініціювали кримінальне та дисциплінарне переслідування слідчого судді ВАКС, який у вересні цього року продовжив термін досудового розслідування у провадженні стосовно їхніх неправомірних дій.

“Окрім направлення генеральному прокурору проектів клопотань до ВРП про надання дозволу на затримання та утримання під вартою підозрюваних, Національне бюро також ініціювало перед Генеральним прокурором низку інших процесуальних дій, спрямованих на забезпечення швидкого, повного та неупередженого досудового розслідування”, - додали в НАБУ.

Читайте також: У ОАСК запевняють, що оголошений НАБУ в розшук суддя Вовк знаходиться на лікарняному через коронавірус

17 липня НАБУ повідомило про те, що вручило підозри голові Окружного адмінсуду міста Києва Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову, голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку, а також ще дев'яти особам. Їх підозрюють у спробі захоплення державної влади. Підозри НАБУ і САП ґрунтуються на вивченні записів розмов в кабінеті Вовка, частина яких була опублікована в 2019 році. У будівлі суду в той же день провели обшуки.

3 серпня ВАКС обрав стосовно Зеновія Холоднюку запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

Фігуранти розслідування Павло Вовк, його заступник Євген Аблов, а також Богдан Санін, Ігор Качур, Олексій Огурцов, Ігор Погрібніченко, Віктор Шулежко і Володимир Келеберда одночасно пішли у відпустку. В ОАСК заявили, що НАБУ тепер не може допитати цих суддів, так як це буде порушенням їх конституційного права на відпочинок.

1 вересня Вища рада правосуддя відхилив клопотання генпрокурора Ірини Венеіиктової і відмовився усувати з посад Павла Вовка і ще п'ять суддів ОАСК.

У серпні НАБУ оголосило у розшук сімох фігурантів справи “плівок Вовка”, включно й з головою ОАСК. На початку жовтня Павла Вовка вдруге оголосили у розшук.

У липні минулого року Генпрокуратура спільно з НАБУ провела низку слідчих дій в Окружному адміністративному суді Києва.

В ході торішніх обшуків в ОАСК були виявлені записи, що свідчать про втручання суду в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів. На них людина з голосом, схожим на голос Вовка, дає вказівки адвокатам і суддям, як «вирішувати питання» з ВККС.

Детальніше про "плівки Вовка" і ОАСК читайте матеріалі Інни Ведерникової "Вовки. Майстер-клас від НАБУ-2" і статті Олександра Леменова "Суд, загрозливий Державі" на сайті ZN.UA.