UA / RU
Підтримати ZN.ua

Питання компенсації Україні за завдані збитки під час повномасштабної війни точно постане – директор ФБК Навльного

На думку Владіміра Ашуркова, європейці самі активно заарештовуватимуть активи осіб під санкціями.

Питання компенсації Україні за завдані збитки під час повномасштабної війни точно встане, але з яких джерел РФ це робитиме поки що незрозуміло. Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив директор «Фонду боротьби з корупцією» (ФБК) Алєксєя Навального Владімір Ашурков, з яким поговорила Інна Ведернікова.

«Питання про компенсацію Україні за завдані збитки під час війни, безумовно, постане. З яких джерел це відбуватиметься — із заарештованих та конфіскованих активів чи з російського бюджету — поки що незрозуміло. Його рішення може тривати роки. Наразі зусилля західних країн спрямовані на те, щоб вплинути на Росію з метою припинити військові дії. Після того, як це станеться, розпочнеться обговорення та вирішення питання про компенсації», – зазначив Ашурков.

При цьому, за його словами, оцінка того, скільки еліти заробляли в камінні та золоті в Росії та на Росії завжди буде суб'єктивною. Те саме стосується коштів, що виводяться з країни, а також тих, що знаходяться під ковпаком США.

«Зрозуміло, що йдеться про сотні мільярдів доларів», - сказав Ашурков.

Відповідаючи на запитання, чи приєднається, на його думку, Європа до боротьби з російськими корупціонерами, директор ФБК зазначив, що «санкції, запроваджені Європейським союзом, торкаються сотень людей. Я впевнений, що європейці і самі активно заарештовуватимуть активи осіб під санкціями, це ми зараз бачимо за гучними арештами яхт олігархів, і координуватимуть пошук активів із відомствами США та Британії», – додав Ашурков.

Читайте також: Несподівано для себе Visa і MasterCard стали причиною великих проблем в Росії

Владімір Ашурков заявив, що санкції, введені проти РФ за повномасштабне вторгнення в Україну, створили мотивацію зміни режиму для тих, хто під них потрапив. Він також пояснив, навіщо США закликали допомогти зі збором даних про російських корупціонерів.