UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після пожежі в харківському будинку для літніх людей Уряд ініціював низку перевірок – Лазебна

Наразі по всій Україні триває робота з перевірки закладів надання соціальних послуг.

Після пожежі в харківському будинку для літніх людей, у результаті якої загинули 15 осіб, Кабінет міністрів України організував роботу ОДА та ДСНС з виявлення та перевірки діяльності подібних закладів в областях. Про це заявила міністерка соціальної політики Марина Лазебна під час "години запитань до Уряду". 

"Міністерство соціальної політики надало рекомендації та алгоритм щодо проведення перевірок департаментами соціального захисту ОДА на предмет відповідності виявлених суб'єктів критеріям діяльності надавачів соціальних послуг, які затверджені в постанові Уряду від 3 березня 2020 року №185", - сказала вона.

За словами Лазебної, така робота наразі триває по всій Україні.

«Моніторингом займається Національна соціальна сервісна служба. Найближчим часом будуть оприлюднені результати перевірки та зроблені висновки», - уточнила міністерка.

Вона також зазначила, що станом на 28 січня було проведено роботи з виявлення та перевірки соціальних послуг недержавного сектору в 20 областях та місті Києві. Ще не надали інформацію Закарпатська, Запорізька, Київська та Одеська області. Незважаючи на це, вже перевірено 334 надавачі соціальних послуг. Кількість осіб, які проживають в таких закладах -  1030 людей.

Також Лазебна підкреслила на необхідності завершити стандартизації якості соцпослуг, розробити підходи до поєднання медичних та соціальних послуг у рамках одного закладу, забезпечити ефективну роботу механізмів державно-приватного партнерства на ринку надавачів соцпослуг, забезпечити регулювання ринку.

Читайте також: Рада спробує ухвалити закон про екстрену реєстрацію вакцини проти коронавірусу: онлайн

21 січня в Харкові згоріла двоповерхова будівля, в якій розміщувався приватний будинок для людей похилого віку. У момент пожежі в будівлі перебувало понад 30 осіб, 15 з них загинули, п'ятеро отримали опіки.

Через три дні один із врятованих постояльців пансіонату помер у лікарні. Медики пояснюють його смерть загальним станом здоров'я, і не пов'язують її з пожежею.

Пансіонат працював нелегально, без будь-яких дозвільних документів. В одному дворі з ним розташовується реабілітаційний центр для наркозалежних, що належить тому ж власнику.

Уряд створив держкомісію для з'ясування обставин трагедії, а президент Володимир Зеленський доручив голові МВС Арсену Авакову взяти розслідувань «під особистий контроль».

Після пожежі влада виявили в Харкові і області ще 32 підпільних пансіонату для літніх людей.

Поліція затримала власника згорілої будівлі, орендаря, його дружину і адміністратора закладу. Всіх чотирьох підозрюють в порушенні правил пожежної безпеки, що спричинило загибель людей. Їх взяли під варту без права внесення застави.