UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Під час пробіжки мені сказали…»: Шольца «потролили» за зволікання з танками Leopard Україні

Польський дипломат порівняв позицію Німеччини щодо танків для України з відмовою виплатити репарації Польщі за збитки, завдані у Другу світову.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц днями на засіданні парламентської групи партії СДПН розповів, що не всі поляки хочуть, аби Німеччина передавала танки Leopard Україні, і як приклад він навів історію з пробіжки. Польський дипломат «потролив» його за це. Про це пише Spiegel.

Олаф Шольц розповів, що коли він був у Варшаві, до нього на пробіжці підбіг поляк і попросив не піддаватись політичному тиску польської влади у питанні постачання танків Україні.

Держсекретар з закордонних справ польського уряду Аркадіуш Мулярчик «підколов» німецького канцлера, розповівши історію у відповідь.

«Вчора, під час пробіжки в Берліні, я зустрів німецьку пару, яка хотіла виплатити Польщі кілька сотень євро як військові репарації. Вони сказали, що їм дуже соромно, що німецький уряд так довго зволікав з виплатою Польщі репарацій за шкоду та пограбування під час Другої світової війни», – сказав він.

Читайте також: Німеччина має дозволити союзникам постачати Україні танки німецького виробництва – віцепрем’єр

Нагадаємо, Польща, яка уже заявила про намір поставити Україні роту танків Leopard, не може цього зробити без дозволу Німеччини як розробниці цих танків. Повідомлялося також, що прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький планує провести переговори щодо постачання Україні танків Leopard з представниками кількох політичних груп під час свого візиту у Берлін.

Зазначимо також, що Польща оцінює завдані Німеччиною у Другій світовій війні втрати в 6,2 трильйона злотих (1,4 трильйона доларів) і вимагає відшкодування, однак Берлін неодноразово заявляв, що всі пов'язані з війною фінансові претензії були врегульовані раніше. У вересні Сейм Польщі ухвалив резолюцію про репарації від Німеччини. Проте Німеччина відмовила Польщі у виплаті репарацій – Варшава планує боротись далі.