UA / RU
Підтримати ZN.ua

Першим особам Польщі дозволили літати на Ту-154

Міністерство оборони Польщі скасувало заборону на польоти перших осіб держави на Ту-154М - аналогічному до того, що розбився під Смоленськом.

Прес-секретар відомства Януш Сеймей заявив, що з боку міністерства оборони немає ніяких перешкод, щоб президент або прем'єр полетів цим бортом, якщо захоче.

Остаточне рішення про використання Ту-154М з бортовим номером 102, за його словами, будуть приймати канцелярії вищих органів державної влади, які є розпорядниками машини.

25 березня міністр оборони Польщі Богдан Кліх, у зв'язку з рекомендацією Росавіації призупинити використання літаків Ту-154 до проведення необхідних доробок, заборонив польоти VIP-персон на польському «Туполєві».

ВПС Польщі направили до Москви письмовий запит з метою з'ясувати, чи стосуються рекомендації Росавіації урядового Ту-154М класу «люкс», який входить в авіапарк 36-го спеціального полку, що відповідає за перевезення перших осіб держави.

За даними польських ЗМІ, 19 квітня було отримано відповідь від російської сторони, в якій констатується, що польський борт може використовуватися без обмеження.

Нагадаємо, 10 лютого польський парламент заборонив високопоставленим чиновникам літати разом одним і тим же літаком.

Ту-154 Леха Качинського розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Глава держави, його дружина Марія і особи, які супроводжували їх, направлялися до Катині для участі у траурних заходах на місці масового поховання польських офіцерів, розстріляних співробітниками НКВД у 1940 році. Всього у катастрофі загинули 96 людей.

Нещодавно Польща продовжила слідство у справі про катастрофу до 10 жовтня 2011 року. Через кілька днів після катастрофи Броніслав Коморовський, який виконував тоді обов'язки президента країни, розпорядився переглянути правила переміщення перших осіб держави.