UA / RU
Підтримати ZN.ua

Переговори про миротворчу місію ООН в Донбасі відновлять після виборів в Росії

Порошенко заявив, що це єдиний вихід для вирішення ситуації.

Президент України Петро Порошенко сподівається, що після президентських виборів в Росії у березні цього року переговори на вищому рівні в " нормандської форматі" щодо з питання введення миротворчої місії ООН в Донбас будуть відновлені. Про це він заявив під час прес-конференції 28 лютого.

Президент заявив, що присутність миротворців в Донбасі - це не просто розведення сторін, тому вони повинні діяти на всій окупованій території. Іншого "без пекового компоненту" для реалізації будь-яких процесів на сході України немає.

"Росія буде змушена вивести свої війська. Миротворці зможуть роззброїти незаконні збройні формування. Миротворці можуть взяти під контроль ділянку кордону і зупинити інфільтрацію російської зброї і військ на українську територію", - сказав Порошенко.

Він нагадав, що учасником миротворчій операції не можуть бути сусідні країни чи агресор. Однак те, що сьогодні є багато країн, які готові взяти участь у роботі місії - свідчить про значний прогрес у цьому напрямку

"Ми збираємося обговорити це на рівні нормандського формату. Після виборів, я сподіваюся, у нас буде що обговорювати і на найвищому рівні. Миротворці - це варіант, який може зупинити вбивство українських військових і змусити Росію піти з окупованих територій", - резюмував президент.

Раніше спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер заявив, що США підтримують розміщення миротворчої місії в Донбасі, але без згоди РФ втілити цей задум буде неможливо.

Росія, у свою чергу, категорично не хоче пускати миротворців схід від лінії розмежування.

Докладніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".