UA / RU
Підтримати ZN.ua

Передача функцій контролю приватним експертам у сфері будівництва в Україні не спрацює – заступниця голови Архітектурної палати НСАУ

Подібний принцип із приватними експертизами призвів до того, що сьогодні аналіз архітектурних проєктів фактично не проводиться. Забудовники часто просто купують експертні висновки.

Єдина державна електронна система у сфері будівництва (ЄДЕСБ), яку пропонує створити законопроєкт №5655 про реформу містобудування, передбачає передачу функцій контролю приватним експертам. Однак подібний принцип в Україні не працює, що вже перевірено запровадженням приватних експертиз, заявила в інтерв’ю ZN.UA заступниця голови Архітектурної палати Національного союзу архітекторів України Анна Кирій.

«Функції держави делегуються ринку — звучить красиво. Але тут не треба бути Нострадамусом: цим принципом уже скористалися, коли зробили приватні експертизи проєктів. До чого це призвело? Мінімум, тричі на тиждень мені телефонують із пропозицією: «Ми така-то й така-то експертиза, несіть, будь ласка, нам проєктну документацію, й ви отримаєте позитивний висновок за два дні». Але в проєктній документації кілька тисяч сторінок! Її фізично неможливо за два дні навіть прочитати. Поява таких «експертів» і таких «експертиз» уже сьогодні призвела до того, що аналіз архітектурних проєктів фактично не проводиться», – заявила Кирій.

Вона додала, що  забудовники часто просто купують експертні висновки, причому за дуже малі гроші. Адже 50–100 тисяч гривень — для «висотки» це три копійки.

«Тобто в наших умовах цей механізм уже не працює. А ми хочемо скористатися ним, щоб провести глобальну реформу? Репутація насправді важлива для архітектора, — своїми іменами ми називаємо свої компанії. Абстрактна ж репутація безіменного архітектурного контролю — це просто смішно. Як і у  випадку з «Вокс Чек», на жаль, та їхньою репутацією. Це ж легко — проаналізувати пост, подати це як «аналіз законопроєкту і реформи», вхопитися за юридичні формальності замість суті — і назвати реальну критику «брехнею та маніпуляціями», – додала заступниця голови Архітектурної палати НСАУ.

Мова йде про пост  Кирій, у якому вона назвала ідею передачі функцій контролю приватникам «приватними ДАБІ». Саме його «Вокс Чек» нібито проаналізував за замовленням голови профільного підкомітету Верховної Ради Олени Шуляк. Зокрема, Кирій публічно звинуватили в маніпуляціях і брехні.

«Ми зараз із вами говоримо не про обгортку, в яку активно пакують законопроєкт, а про те, що під нею. З єдиною метою — відітнути лобізм, не втративши тих цінних напрацювань, які в ньому справді є», – додала Кирій.

З Анною Кирій поспілкувалася редакторка відділу політики ZN.UA Інна Ведернікова.

Читайте також: Створення Містобудівної палати призведе до тотальної централізації будівельної сфери – заступниця голови Архітектурної палати НСАУ

ZN.UA уважно стежить за долею законопроєкту №5655, презентованого владою як глобальна «супер-реформа, що раз і назавжди поховає корупцію в ДАБІ та містобудівній сфері». Свою різку думку з приводу законопроєкту висловив профільний експерт Георгій Могильний. Розвіяла «міфи» упереджених критиків основний стейкхолдер реформи голова профільного підкомітету Олена Шуляк. Багато наших побоювань своїм інтерв'ю ZN.UA підтвердив і міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.