UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перед вторгненням в Україну Путін наказав Кадирову вбити Зеленського – WSJ

Кадиров називає себе "піхотинцем Путіна".

На початку війни в Україні президент Росії Володимир Путін наказав чеченському лідеру Рамзану Кадирову зайняти урядові приміщення в Києві та вбити українського президента Володимира Зеленського, пише The Wall Street Journal з посиланням на співробітників української розвідки та служби безпеки.

За три тижні до дня вторгнення в Україну 24 лютого Путін викликав його до Москви, щоби виробити стратегію, за словами представників української розвідки. Він доручив чеченцю взяти Київ та вбити українського президента.

У наступні дні Кадиров виглядав впевненим у собі. "Пан Зеленський, настала година, коли клоунське шоу добігає кінця", — написав він на своєму каналі Telegram 14 лютого, коли його війська проходили підготовку до операції в сусідній Білорусі.

Вбивство президента, почесне та бажане завдання, було "своєрідним бонусом Кадирову", — сказав Олексій Данилов, секретар Ради національної безпеки і оборони України.

Війська Кадирова увійшли до України 25 лютого, наступного дня після вторгнення, трьома колонами важкоозброєних бронетранспортерів. На відео, перехопленому українською розвідкою та переглянутому Journal, вірний Кадирову високопосадовець доповів своєму начальнику про початок операції.

"Час рівно 00:00. Ми починаємо рух", — сказав він Кадирову. — Понад 1500 осіб, найкращі спецпідрозділи, найкращі бійці».

Протягом кількох днів Кадиров транслював відеозаписи нападів на своєму особистому каналі Telegram, де має понад три мільйони передплатників, у камуфляжі та окулярах нічного бачення, з важкими кулеметами та снайперськими гвинтівками.

Але, як і інші російські підрозділи на всій лінії фронту, чеченці зустріли жорсткий опір. Перша з трьох груп була майже повністю знищена на околиці Києва. Дві інші групи зупинили свій поступ для перегрупування, так і не дійшовши до столиці.

Невдала спроба виявилася провісником набагато серйозніших проблем для Путіна та Кадирова. Зеленський не лише вижив, а й досяг успіху.

Коли військова операція провалилася, Кадиров звернувся до свого народу щодо тіньової мобілізації. За словами 35-річного колишнього жителя Чечні, який утік у серпні, кілька його сусідів та друзів записалися на війну, оскільки влада пропонувала до 300 000 рублів, або близько 4600 доларів, на місяць.

За словами чеченських жителів, коли Путіну знадобилося більше солдатів на лінії фронту, що швидко руйнується, Кадиров зібрав тисячі чоловіків, іноді насильно, і відправив їх в Україну.

Тепер, після відступу російських військ, люди Кадирова наводять лад на фронті та вишукують передбачуваних шпигунів на окупованих українських територіях, іноді вдаючись до тортур.

Згідно з документами та інтерв'ю з українськими чиновниками та людьми, близькими до Кремля, Путін протягом десятиліть використав величезний російський бюджет для підтримки Кадирова. Тепер 46-річний чеченський польовий командир напружується, щоби виконати найважливіші вимоги російського лідера.

Ці відносини — одні з найважливіших у Росії — демонструють ризики та вигоди, які несе у собі допомогу у підтримці системи Путіна.

Однією з найвідданіших постатей у військових зусиллях президента завжди був Кадиров, який публічно називав себе піхотинцем Путіна.

Упродовж майже 20 років Москва надсилала Кадирову мільярди доларів, які він використав для управління своїм рідним регіоном як особистою вотчиною із власною висококваліфікованою приватною армією.

Державне фінансування, що продовжується, зміцнює влада Кадирова в переважно мусульманському регіоні, де, за словами мешканців і аналітиків, його багато хто ненавидить.

"Підтримка і гроші Путіна перетворили Кадирова з нуля на героя, але також зробили його вразливим і повністю залежним", — сказала Катерина Сокирянська, давній експерт з Чечні. — Це в центрі всього, що він зараз робить".

За словами колишнього кремлівського чиновника та ще одну людину, близьку до Кремля, нечасто спілкується з Путіним, але російський президент звертається до Кадирова особисто, а не через помічників, як з іншими російськими губернаторами.

Читайте також: Міноборони РФ виправдовується, а Путін став залежним від Прігожина і Кадирова – ISW

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заперечує, що російський лідер наказав чеченському польовому командиру вбити президента України Володимира Зеленського, назвавши це твердження "абсолютно абсурдним, безпідставним та хибним". Кадиров не відповів на прохання про коментар.

Російський президент "цінує управлінські якості Кадирова", сказав прес-секретар Кремля Пєсков, але зазначив, що їхні "відносини не виходять за межі відносин глави держави та глави суб'єкта".

Пєсков сказав, що Володимир Путін і Рамзан Кадиров регулярно говорять про військові дії, зазначивши, що два чеченські батальйони перебувають на передовій.

Політологи вважають, що Кадиров намагається позбавитися конкурентів, з якими він зараз змагається за гроші Кремля. Він став провідним критиком російського міністерства оборони, публічно звинувативши, принаймні, одного генерала в невдачах на полі бою, за що середній російський громадянин міг би отримати роки в'язниці.

До приходу Путіна до влади Кадиров і Кремль перебували по різні боки. Чеченець та його батько Ахмат билися разом із повстанцями-сепаратистами проти росіян під час першої чеченської війни у 1990-х роках, а потім перейшли на бік Москви і взяли владу у свої руки у 2000 році.

Після того, як батька Кадирова було вбито внаслідок вибуху бомби в 2004 році, Путін викликав 27-річного Кадирова прямо у спортивному костюмі в Кремль, щоб висловити йому свою підтримку.

Через кілька років, коли пану Кадирову виповнилося 30 років, він зайняв місце свого батька на посаді голови Чечні.

США ввели санкції проти Кадирова в 2017 і 2020 роках за передбачувані порушення прав людини його військами у себе вдома, де він придушує сепаратистів, що залишилися, і тих, хто виступає проти нього.

США заявили, що його війська причетні до вбивства у 2015 році видного російського опозиційного лідера Бориса Нємцова, якого було застрелено всього за кілька кроків від Кремля. У вересні США знову ввели проти Кадирова санкції за сприяння вторгненню Путіна в Україну.

Міністерство фінансів США, оголошуючи про останній раунд санкцій, заявило, що "Кадиров накопичив величезне багатство в результаті своїх близьких відносин з Володимиром Путіним", зазначивши, що він володіє "будинком в Об'єднаних Арабських Еміратах, приватним зоопарком, дорогими автомобілями".

Чеченський лідер завзято просуває антиліберальні цінності Путіна в регіоні, затримує та катує місцевих геїв та трансгендерів, за розповідями місцевих мешканців та правозахисників, та загрожує міській еліті Росії, яка протестує проти війни.

З благословення Кремля він створив свою власну армію – неофіційно відому як "кадировці" – для захисту від своїх ворогів усередині країни та сприяння військовим зусиллям Путіна за кордоном.

Кадировці билися на боці Кремля у п'ятиденній війні в Грузії у 2008 році, у 2014 році були направлені в Україну, щоб допомогти Путіну взяти Крим, а через два роки вирушили до Сирії, щоб утримувати села, захоплені сирійським урядом.

Російська еліта безпеки критикує Кадирова за те, що він грає за своїми правилами, але розуміє, що безсила кинути йому виклик, кажуть аналітики, включаючи Марка Галлеотті, головного директора лондонської консалтингової компанії Mayak Intelligence, який багато писав про Чечню та її лідера.

Протягом усього конфлікту солдати Кадирова прямували до окупованих Росією міст, включаючи Бучу під Києвом і донбаських міст Маріуполь і Сєвєродонецьк. Там вони полювали за українськими шпигунами чи партизанами, допитуючи, катуючи мешканців та обшукуючи будинки.

Українці іноді використовують дієслово "кадирити" для опису побиття ув'язнених великими дерев'яними ціпками.

"Люди Кадирова займаються зачисткою після закінчення бойових дій", - каже Марія Давідссон, директор шведської правозахисної групи для чеченських емігрантів. — Вони виконують найбруднішу роботу, тортури".

У жахливому відео, широко розміщеному в соціальних мережах цього літа, одне з військовослужбовців військ Кадирова в Сєвєродонецьку було знято кастуючим українського полоненого перед тим, як його застрелити.

У вересні дружини промосковських бійців з районів Донбасу, які утримуються Росією, подали офіційну скаргу на людей Кадирова голові контрольованої Росією східної частини України, відомої як Донецька народна республіка. У листі, підтвердженому українськими офіційними особами, засуджувалося насильство, яке чеченці застосовували проти бійців, включаючи звинувачення у зґвалтуванні.

Коли незгода з тим, як Росія веде війну та мобілізацію, нещодавно виплеснулася на вулиці Москви, Кадиров позиціонував себе так, щоб бути корисним і там для Путіна.

У відео, випущеному від його імені у жовтні, один із головних союзників чеченського лідера застеріг російських студентів від протестів проти Кремля чи мобілізації, сказавши: "Кожен із вас відповість за осквернення та образу нашої країни, нашого гімну, нашої конституції та нашого президента Володимира Володимировича Путіна".