UA / RU
Підтримати ZN.ua

Парубій підписав закон про судову реформу

Зміни до Конституції щодо правосуддя підписані в останній день 5-денного терміну.

Закон про реформу судової системи України сьогодні підписаний головою Верховної Ради Андрієм Парубієм і переданий на підпис президенту.

"Сьогодні вранці я підписав зміни до Конституції, оскільки закінчився 5-денний строк і, фактично, цією підписом і передачею президенту ми даємо початок масштабної судової реформи", - повідомив Він журналістам у Києві у вівторок, 7 червня.

Зазначимо, що на офіційному сайті Ради поки немає цієї інформації щодо закону реєстр. №3524.

Нагадаємо, що 2 червня Верховна Рада внесла зміни до Конституції (в частині правосуддя). За проголосували 335 народних депутатів, у т. ч. 38 – з фракції "Опозиційний блок".

Парубій нагадав, що зміни до Конституції України щодо правосуддя "передбачають фактичне зняття недоторканності з суддів", вводять антикорупційні запобіжники, необхідність декларування майна не тільки судді та його родичів. Невідповідність способу життя доходів судді буде підставою зняття його з посади; також запускається масштабне оновлення всіх суддів.

Також Рада прийняла новий закон "Про судоустрій і статус суддів", який передбачає проведення конкурсів для суддів, підвищення вимог до суддів і професійних стандартів суддівського корпусу, обмеження імунітету суддів. Цей закон прив'язаний до змін в Конституцію і вступить в силу тільки разом з ними.

Разом з тим спікер нагадав, що одразу після його прийняття був зареєстрований проект постанови про його скасування. І що підписати його він зможе тільки після того, як він буде розглянутий". За його прогнозом, Рада може розглянути документ у наступний вівторок чи середу.

У той же час, як писало DT.UA, голови судів часів Януковича зможуть ще сім років залишатися на своїх посадах, оскільки автори нового закону про судоустрій дали їм таку можливість.