UA / RU
Підтримати ZN.ua

Партії не відзвітували на понад два мільярди гривень – "Чесно"

Перші звіти громадськість очікує наприкінці року.

Депутати 9 серпня підтримали законопроєкт про відновлення партійного звітування за держфінансування (№9419-1) у першому читанні.

Найбільший відсоток підтримки у фракції "Слуга народу" — 85%. "Довіра" та ПЗЖМ дали майже однаковий відсоток голосів, відповідно 78% і 77%. "Голос" — 50%, ЄС — 48%, Відновлення України — 47%, "За майбутнє" — 47%. Найменший відсоток голосів дала "Батьківщина" (42%). Загалом під час голосування 77 народних депутатів (19%) не підтримали законопроєкт. Про це повідомляє рух "Чесно".

Читайте також: Зеленського просять призупинити держфінансування партій і спрямувати гроші на актуальні потреби

Як наголосила лідерка  руху Віта Думанська, упродовж 4 років партії витратили понад 2 млрд гривень, про які не відзвітували. Крім того, суди заборонили майже 20 проросійських партій, про їх фінансування громадськість вже не зможе дізнатися.

"Парламентські партії отримують кошти з бюджету, тобто по суті від громадян України і не звітують за те, куди витрачають вже упродовж 4 років. Загалом ми не розуміємо, на що витратили більше 2 млрд гривень. Ми очікуємо, що перші звіти можна буде проаналізувати вже наприкінці цього року. Для нас важливо, щоб до другого читання переглянули строк перевірки для звітів. З огляду на великий обсяг неподаних звітів — 60 днів для НАЗК недостатньо" — наголосила Думанська. 

На початку 2021 року в парламенті зареєстрували законопроєкт, який передбачав відновлення обовʼязкової звітності партій, але далі комітету він так і не пішов.