UA / RU
Підтримати ZN.ua

Партія “Голос” укладала сумнівні договори із сумнівними фірмами — Bihus.info

Парламентська партія, яка перебуває у стані розколу, підозрюється у фінансових махінаціях з бюджетними грошима.  

Журналісти bihus.info опублікували нове розслідування, в центрі уваги — парламентська партія “Голос”, яка, на думку розслідувачів, не пройшла випробування не лише владою, а й грошима.

Претензії до дітища Святослава Вакарчука є й у Нацагентства щодо запобігання корупції. НАЗК звинувачує “Голос” в укладанні сумнівних договорів із сумнівними фірмами, за якими партія замовляла послуги на десятки мільйонів гривень.

Серед обвинувачень у відмиванні виділених коштів у рамках державного фінансування статутної діяльності політичних партій:

600 тис. грн на аналітичні звіти, які перед цим публікувала "ОПОРА";

329 тис грн за переклад закону, який на момент укладання договору вже був у відкритому доступі;

2 млн. грн. за усні консультації для партії;

507 тис грн на аудит репутації та опитування;

516 тис грн екс-голові державної митної служби Максиму Нефьодову за аналітичне дослідження;

2,5 млн. за півроку оренди офісу на вулиці Грушевського в Києві, в люксовому будинку власником якого є чеський олігарх Томаш Фіала.

За інформацією bihus.info, за період з 2019 по 2021 рік партія “Голос” отримала на свій розрахунковий рахунок 220,5 млн. грн. надходжень від держави на фінансування статутної діяльності та 208,5 млн. грн. у вигляді благодійних внесків від симпатиків партії.

Наведені цифри не демонструють цілісної картини фінансових оборотів “Голосу”, оскільки базуються на підставі лише партійних звітів, що знаходяться у відкритому доступі, а подавалися вони не за весь звітний період.

Нагадаємо, що державне фінансування статутної діяльності політичних партій, розпочалось  з III кварталу 2016 року.

У січні 2021 року НАЗК зупинило державне фінансування двох політичних партій, представлених у Раді. Партіям ”Голос” та “Батьківщина” зупинили державне фінансування.

Читайте також: Партії мають фінансуватися лише фізичними особами - глава НАЗК Новіков

16 грудня 2021 року "Голос" програв НАЗК у касаційному суді справу про держфінансування. Партія припинить отримувати гроші з першого кварталу 2022 року.