UA / RU
Підтримати ZN.ua

Парламентські вибори у Швейцарії: очікується успіх правих

Обирають депутатів Національної ради та Ради кантонів.

У неділю, 22 жовтня, у Швейцарії проходять парламентські вибори, під час яких мають обрати 200 депутатів Національної ради, а також 45 із 46 членів Ради кантонів, повідомляє DW.

Читайте також: Швейцарія виділить понад 100 млн доларів на розмінування України

Результати соціологічних опитувань свідчать, що найбільше голосів - близько 28%, може отримати правоконсервативна Швейцарська народна партія (SVP). SVP отримує на виборах більше голосів, ніж будь-яка інша партія країни протягом останніх 20 років. 

Правопопулістська партія Німеччини "Альтернатива для Німеччини" вважає SVP своїм зразком.

Читайте також: Швейцарія платитиме біженцям з України за повернення додому

Серед головних послань SVP – обмеження імміграції, також партія прагне запобігти зближенню з ЄС.

Соціал-демократична партія країни може розраховувати на 17-18% голосів, свідчать дані опитування. Партії "зелених" і "зелених лібералів", які мали значний успіх на попередніх виборах чотири роки тому, можуть втратити частину місць у парламенті.

За словами політолога Міхаеля Германа, прогресивному духу часу після минулих виборів завдали шкоди коронавірус, війна РФ проти України та енергетична криза.

Понад 90 відсотків учасників виборів у Швейцарії зазвичай голосують заздалегідь поштою. Явка виборців часто низька, зокрема, на попередньому голосуванні у 2019 році вона становила 45%. Однією з причин цього вважається традиція референдумів у Швейцарії, під час яких виборці безпосередньо приймають важливі рішення. Також парламентські вибори не впливають на склад уряду Швейцарії, куди входять чотири найбільші партії.

Читайте також: У Швейцарії діє п’ята частина всіх російських шпигунів у Європі – ЗМІ

Раніше повідомлялося, що НАТО планує відкрити офіс зв'язку у Швейцарії. За даними ЗМІ, після того, як у вересні 2022 року уряд Швейцарії дав зелене світло, Міністерство закордонних справ вже готується до створення офісу зв'язку. Альянс тепер має надіслати офіційний запит.