UA / RU
Підтримати ZN.ua

Папірці не потрібні: Зеленський розповів, яких гарантій безпеки хотів би для України

Другого Будапештського меморандуму не буде, наголосив він.

Україна на переговорах із Росією добиватиметься реальних юридичних гарантій безпеки, заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю телеканалу CBS.

«Дуже важливі гарантії безпеки, вони передбачатимуть коло країн, які підтримуватимуть нашу державу і у разі порушення цього договору з боку РФ, будуть заступатися за Україну, допомагаючи і тиснучи (на агресора – ред.) тими можливостями й умовами, які ми повинні погодити з лідерами держав-гарантів», - заявив він.

Ці гарантій не повинні бути «мертвонародженими», вважає президент. Зеленський згадав про Будапештський меморандум, який порушила одна зі сторін-підписантів – Росія напала на Україну 2014 року та розгорнула широкомасштабне вторгнення у лютому 2022-го.

«В папірці та слова ми не віримо. Гарантії безпеки – це коли є дієвий документ. Навіть Будапештський меморандум – так, він був документом, ми віддали нашу ядерну зброю, але то був папірець, це не гарантії безпеки»,  - зазначив Зеленський.

Президент України висловив сумнів у тому, що Північноатлантичний договір гарантує безпеку країнам Балтії чи Польщі у разі російського нападу (згідно з 5 статтею, на захист атакованої країни мають стати всі члени НАТО).

Президент провів паралель із окупацією Росією українських території – Донбасу та Криму, на які світ відреагував мляво, висловлюючи «глибоку стурбованість». З огляду на це Зеленський наголосив на тому, що хотів би отримати для України не декларативні, а жорсткі юридичні гарантії безпеки.

«Для нас важливо сьогодні і коло країн, які готові надати нам ці гарантії безпеки, і як це працюватиме. Мені потрібні юридичні потужні гарантії: зброя, людський фактор, санкційна політика, реакція – превентивна, не після того, як у нас вбиті тисячі людей, не після восьми років війни на Донбасі», - наголосив Володимир Зеленський.

Нехай підписантів буде п’ять, а не 40, але якщо три з них воюватимуть на боці України, такі гарантії можна буде назвати гарантіями безпеки, пояснив президент.