UA / RU
Підтримати ZN.ua

Папі Франциску досі не повідомили про зустріч Зеленського та Путіна, але він може стати посередником

Ватикан підтримає будь-які ініціативи, які сприятимуть становленню миру.

Папа Римський Франциск нічого не знає про плани провести у Ватикані переговори між президентами України Володимиром Зеленським та Росії Владіміром Путіним, проте він готовий бути посередником, позаяк усіляко підтримує мирні процеси. Про це виданню la Reppublica розповів дипломат Ватикану кардинал Леонадрдо Сандрі. 

"Конгрегація (Конгрегація Східних церков - виконує функції дипломатичного відомства Ватикану - ред.) не знає про зустріч президентів України та Росії, але вірить, що посередництво Святого Престолу все-таки може відбутися після роботи мінської групи. Водночас, Сандрі стверджує, що Папа Франциск міг би взяти участь у цьому (зустрічі Зеленського і Путіна - ред.), як він це вже зробив, щоб допомогти примиренню, в інших випадках", - пише видання.

Сандрі, який часто відвідує Україну, зауважив, що в цій ситуації вже є один посередник - це мінська група. 

"Я вважаю, що будь-яка підтримка від Святого Престолу може бути здійснена в рамках цієї роботи, - сказав він, додаючи, що Папа може зробити будь-який свій внесок в цю ситуацію, як робив в інші подібні. - Я згадую, наприклад, про зустріч, яку він провів з Аль-Сістані в Іраці, та інші подібні зустрічі". 

Читайте також: Зеленський вважає Ватикан "ідеальним місцем" для зустрічі з президентом РФ

Нагадаємо, 28 квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що не проти, аби його зустріч з президентом РФ Владіміром Путіним відбулася у Ватикані. 

У відеозверненні, поширеному 20 квітня, Зеленський публічно запропонував Путіну зустрітися у Донецькій або Луганській областях. 22 квітня президент Росії Владімір Путін заявив, що готовий зустрітися з українським колегою Володимиром Зеленським у Москві, але тільки для обговорення російсько-українських відносин.

Путін запропонував Зеленському для обговорення ситуації на сході України спочатку зустрітися з ватажками «Л-ДНР». Прямі переговори з контрольованими Росією терористами і визнання їх суб'єктності є категорично неприйнятним для України.

Багато експертів сходяться на думці, що зараз перед Україною відчинене вікно можливостей. І за цей короткий період потрібно домагатися не зустрічі Зеленського з Путіним - максимум дипломатичних зусиль необхідно кинути на американський напрямок - поки у Вашингтоні нова адміністрація тільки думає над своїми стратегіями щодо Росії і України, поки тільки готується зустріч Байдена і Путіна. Докладніше читайте у статті Тетяни Силіної «Неформат» у ZN.UA.