UA / RU
Підтримати ZN.ua

Особливий статус Донбасу: РФ та «ЛДНР» хочуть прибрати з преамбули «несуттєве питання» — про переселенців

За словами Казанського, саме російська сторона гальмує процес переговорів у Мінську.

Російська Федерація та «ЛДНР» хочуть, аби з преамбули закону про особливий статус Донбасу прибрали згадку про повернення переселенців. Про це зазначив журналіст, один з представників української сторони на переговорах в Мінську від переселенців Денис Казанський на своїй сторінці в Facebook.

Журналіст стверджує, що представники Росії та «ЛДНР» хочуть, аби прибрали рядок про "створення умов для повернення жителів до вимушено залишених місць постійного проживання, їх реінтеграції, а також для відновлення життєдіяльності в населених пунктах у Донецькій та Луганській областях».

«Росіяни ж вимагають скоротити преамбулу і прибрати з неї згадку про повернення та реінтеграцію переселенців. Тобто, РФ і її бойовики практично прямим текстом вимагають викреслити 1,5 млн людей, які виїхали», - зазначив він.

На думку Казанського, окупанти бояться переселенців, які не вписуються в пропагандистську картину.

«Вони бояться повернення проукраїнськи налаштованого населення, яке з самого початку не визнавало жодних ЛДНР. Крім того, вони користуються нашим захопленим майном, яке дуже не хочуть повертати. Само собою, ми з цим ніколи не погодимося», - додав журналіст.

Казанський розповів, що один з представників ОРДЛО від російської сторони, а саме Родіон Мірошник, назвав 1,5 млн переселенців «несуттєвим питанням».

«Ось таке ставлення до жителів Донбасу у його «захисників», - підкреслив Казанський.

Журналіст також підтвердив те, що саме російська сторона гальмує процес переговорів у Мінську.

«Практично всі пропозиції, які висуває Україна, Росією та її сателітами не приймаються і блокуються. Преамбула закону про особливий статус — яскравий тому приклад. Як може переконатися кожен, в ній немає будь-яких гострих і принципових тез. Це абзац тексту із загальним лейтмотивом „за все хороше“. Але навіть такий текст росіяни блокують, вимагаючи не згадувати переселенців», — резюмував журналіст.

Читайте також: Луганські колаборанти влаштували скандал через участь переселенців у відеоконференції ТКГ

Нагадаємо, раніше віцепрем'єр-міністр України, перший заступник голови делегації України в ТКГ Олексій Резніков заявив, що на переговорах радників лідерів Нормандського формату 3 липня в Берліні дійсно справді відбулося певне зближення позицій, але делегація Росії не була готова підписатися під формулюваннями України, Німеччини та Франції

Також Резніков заявив, що під час зустрічі йшлося про так званому «особливий статус» окупованого Донбасу,  але ультиматумів Україні не висували.

Хоча перед цим   німецьке видання Der Spiegel розповсюдило інформацію з посиланням на таємні документи російської сторони, що РФ зажадала від України внести зміни до Конституції щодо "особливого статусу Донбасу".