UA / RU
Підтримати ZN.ua

Організація роботи щодо соцзахисту населення та захисту прав дітей в громадах забуксувала

Станом на 1 лютого служби у справах дітей створені тільки в 821 громаді з 1470.

Більше половини з 1470 громад в Україні були утворені тільки в 2020 році, а отже - не мають досвіду вирішення багатьох питань, що відносяться до їх повноважень. Зокрема, у сфері соціального захисту населення та захисту прав дітей.

Що стосується адмінпослуг соціального характеру (прийом документів для надання субсидій, соціальних виплат, встановлення різного роду статусів і т.д.) - досить злагоджено працюють громади, де вже створені Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП). Всім іншим необхідно знайти або навчити фахівця і забезпечити їм умови праці, пише політолог Олександра Дем'яненко.

Документообіг проходить через програму «Соціальна громада» та передбачає електронну подачу документів від громадянина до районного управління соцзахисту через компетентного працівника органів місцевого самоврядування.

«За нашими даними, близько 30-40% громад по всій Україні на сьогоднішній день працюють за такою процедурою. Решта - в кращому випадку подали заявки на підключення до програми », - зазначає автор.

Про інші напрямки можна сказати, що закон про соціальні послуги частково їх уніфікував. Тому відбувається реорганізація і створення Центрів надання соціальних послуг (по суті - об'єднаних терцентрів та центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді).

«Але ж і з цим в громадах не все так добре, як хотілося б. Наприклад,   за даними Мінсоцполітики, станом на 1 лютого 2021 роки служби у справах дітей утворені тільки в 821 громаді. Нагадаємо: громад в Україні - 1470 », - додає Дем'яненко.

Досить показовим є факт, що, за інформацією Мінсоцполітики, в 2020 році було передбачено державне фінансування на підтримку розвитку п'яти соціальних послуг в громадах. Для цього треба було мати фахівця з соціальної роботи в громаді та співпрацювати з громадськими організаціями. Але заявку на участь в конкурсі подали тільки п'ять територіальних громад з усієї України.

Тобто мова йде все ж про значні труднощі в організації роботи щодо соціального захисту населення та захисту прав дітей в громадах.

Читайте також: Кожна ОТГ повинна створити центр соцслужб або закуповувати потрібну послугу в інших громад

Відсутність єдиного центру реформи, головотяпство Мінсоцполітики та новостворених громад зробили багато соціальних послуг недоступними для тих українців, які найбільше потребують їх. Детальніше читайте в статті Олександри Дем'яненко « Як децентралізація вдарила по людях » в ZN.UA.