UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оновлений закон про "особливий статус Донбасу" набув чинності

Особливий статус окремих регіонів Донецької та Луганської областей продовжено до жовтня 2018 року.

Закон про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації на окупованій території Донецької і Луганської областей, згідно з яким на рік продовжено дію закону про "особливий статус" ОРДЛО, у вівторок опублікований у виданні "Голос України" і набув чинності.

6 жовтня Верховна Рада продовжила на рік термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), який повинен був втратити силу 18 жовтня 2017 року.

Згідно з прийнятим законом парламент вніс зміни до закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО від 2014 року, змінивши статтю 1. Тепер особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО вводиться на рік, а населені пункти і райони, де він буде діяти, визначає Верховна Рада.

Однак особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу вступить в силу тільки після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону (про особливий порядок місцевого самоврядування), зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України".

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування на тимчасово окупованих територіях був прийнятий у вересні 2014 року і вступив у силу 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки. Його стаття 10 передбачала, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах.

Серед умов, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі - виедення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, спостереження за виборами, дотримання принципів політичного плюралізму і свободи агітації.

Нагадаємо, Петро Порошенко підписав закон №2167-VIII "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей", прийнятий Верховною Радою 6 жовтня.

Детальніше про особливості нового закону про деокупацію Донбасу читайте у статті Сергія Рахманіна "Особливий порядок законотворчості" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".