UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти повністю залишають позиції навколо Харкова — ISW

Основні зусилля путінські війська кидають на те, аби оточити в Луганській області Сєвєродонецьк і Лисичанськ з півночі та з півдня.

Інститут вивчення війни повідомляє, що російські військові, ймовірно, вирішили покинути свої позиції навколо Харкова, позаяк ЗСУ не дали їм можливості оточити місто. У ISW прогнозують, що тепер окупанти будуть намагатися утримати лінію на захід від Волновахи. 

Їх мета в цьому - захистити свої наземні лінії зв'язку від Бєлгорода до Ізюма. Та наразі експерти не можуть зробити прогноз щодо того, буде у них успіх на цьому напрямку, чи ні. 

"Українські сили не дозволили російським військам оточити, не кажучи вже про захоплення Харкова, а потім вигнали їх з-під міста, як вони зробили це з російськими військами, які намагалися захопити Київ",- йдеться у звіті.

Основні зусилля путінські війська кидають на те, аби оточити в Луганській області Сєвєродонецьк і Лисичанськ з півночі та з півдня. Ті окупанти, які наступали з Попасної на північ, не домоглися за останню добу жодного успіху.  

Експерти вважають, що у рашистів може не вистачити додаткової свіжої бойової потужності, щоб компенсувати втрати, який вони зазнали під час невдалої спроби форсування Сіверського Донця, тому те, чи зможуть вони продовжити наступ в широкому масштабі - залишається під питанням.  

Читайте також: Кремль розпочав третю фазу війни в Україні — МВС

Нагадаємо, станом на 14 травня у Генштабі повідомили, що ЗСУ продовжують вдало вести контрнаступ в Харківській області. Там зазначають, що на півночі ворог відступає, проте на півдні рашисти готуються до наступу. 

У Atlantic Council тим часом зазначають, що контрнаступ ЗСУ поблизу Харкова ефективніший, ніж будь-який наступ Росії за місяць. Експерти вважають, що, попри всі обстріли Одеси, у російської армії не буде можливостей почати наступ на півдні найближчим часом.