UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оголошення у РФ мобілізації багато що говорить про українців — Пентагон

Підготовку до війни так званих резервістів у США вважають "досить неадекватною". 

Один з представників Пентагону під час останнього брифінгу нагадав, що Росія за всю свою історію лише двічі оголошувала мобілізацію. Це означає, що українці створили для держави-агресорки багато проблем. 

Представник оборонного відомства, слова якого на своєму сайті цитує пресслужба, зазначив, що у РФ не вперше так трапляється, що через свої провали на полі бою там вирішили підкріпити армію цивільними. Та наразі зрозуміло, що російське суспільство незадоволене мобілізаційними планами Кремля. 

"До цього вони двічі проводили мобілізацію – у 1914 і 1941 роках. Якщо ви подумаєте про наслідки, в яких вони зараз перебувають, і порівняєте їх із Першою та Другою світовою війною, то це багато говорить про те, що українці змогли зробити з російською армією", – сказав американський чиновник.

Він зауважив, що мобілізація стількох цивільних може спровокувати у РФ виникнення великої кількості проблем. Наприклад, багато інструкторів, які можуть навчати військових, вже зараз перебувають на війні, тож так званих резервістів відправляють на фронт без необхідної підготовки. 

"Я просто думаю про рівень підготовки, який ми проводимо у наших збройних силах, і розумію, що це... досить неадекватно", – підсумував чиновник Пентагону.

Читайте також: Для підсилення «деградованих» підрозділів на фронт і далі прибувають непідготовлені російські мобілізовані – ISW

Нагадаємо, 21 вересня у Росії оголосили "часткову" мобілізацію, під яку насправді підлягають усі категорії чоловіків. Вже через кілька днів в мережі почали з'являтися звернення резервістів, які розповідають, що на фронт в Україні їх кидають без необхідного військового вишколу. Це означає, що Кремль вирішив спробувати переломити ситуацію на свою користь кількістю, а не якістю. 

Представник ГУР МО Андрій Юсов згодом розповів, що в Україні фіксують різке зростання звернень від громадян країни-агресора на "гарячу лінію" проєкту "Хочу жити" щодо здачі в полон. У розвідці відзначають, що мотивація воювати у російських солдатів надзвичайно низька

Детальніше про "яструбів" і "голубів", "писарів" і "піратів", "аристократів" і "каторжників" - у матеріалі Олексія Іжака "Путін залишається сам: хто в Росії хоче і хто не хоче воювати з Україною" для ZN.UA. А Володимир Кравченко розповів про цілі та мотиви російського керівництва у статті "Весело і страшно": навіщо Путін оголосив мобілізацію в Росії".