UA / RU
Підтримати ZN.ua

Одна з фракцій коаліції не готова голосувати за особливий статус Донбасу

Реформу децентралізації доведеться запускати спочатку, щоб відмовитися від "статусу Донбасу".

Одна з фракцій коаліції – "Народний фронт" – не готова голосувати за зміни до Конституції щодо децентралізації, якщо там буде "особливий статус Донбасу". Єдиним вирішенням цього може стати запуск реформи з самого початку, але для цього потрібно ухвалити "політичне рішення".

"Єдине, що ми можемо зробити - це повернутися до самого початку. Тобто рішення про вилучення пункту і повторне направлення в Конституційний суд фактично повернутися на шлях з самого початку", - сказав голова Верховної Ради Андрій Парубій (обраний за квотою "НФ").

За його словами, "простого рішення немає" в цьому питанні: "Ми не зможемо цей пункт (норму щодо Донбасу) зняти між першим і другим читанням, а повернення до початку розгляду – це має бути відповідальне політичне рішення".

Напередодні міністр внутрішніх справ Арсен Аваков (також входить в "Народний фронт") запропонував вилучити з проекту змін до Конституції в частині децентралізації норму про місцеве самоврядування в деяких районах Донецької і Луганської областей.

Після нього аналогічну позицію вже всього "Народного фронту" виклав міністр юстиції Павло Петренко.

"Народні депутати, представники нашої партії не готові голосувати з такими положеннями, які є в частині особливого статусу Донбасу", - сказав він, зазначивши, що проти самої децентралізації і передачі повноважень місцевим громадам з центру у них немає ніяких застережень.

Раніше повідомлялося, що лише 21% українців підтримують внесення до Конституції положення про те, що "особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом", тоді як 49,1% виступають проти.

У статті ZN.UA ідеолог реформи Анатолій Ткачук писав про те, що децентралізацію можна продовжувати без змін до Конституції.