UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новим прем'єром став Денис Шмигаль

До цього Денис Шмигаль був віцепрем'єр-міністром.

Верховна Рада призначила Дениса Шмигаляновим прем'єр-міністром України. За таке рішення проголосував 291 народний депутат. Проти проголосувало 59 осіб, утрималися від голосування 36.

Спочатку повідомлялося про те, що розглядався варіант призначення Шмигаля виконуючим обов'язки прем'єр-міністра. Однак, згідно із Законом про Кабінет міністрів, в. о. не може вносити на затвердження і підписувати подання на призначення міністрів.

Денис Шмигаль – інженер-економіст, який закінчив Львівський політехнічний університет. Також він навчався у Канаді, Бельгії, Німеччині, Фінляндії, Грузії. Свого часу новий глава уряду попрацював і бухгалтером, і фінансовим директором, і керівником економічного департаменту Львівської обласної держадміністрації, і заступником в обласному управлінні фіскальної служби.

Дениса Шмигаля неодноразово називали людиною олігарха Рінат Ахметова. Адже з 2017-го він працював в ПАТ "ДТЕК Західенерго", а в 2018-му обійняв посаду директора Бурштинської ТЕС. Але слабо віриться, що акціонер ДТЕК особисто проводить співбесіду і призначає рядових керівників всіх, хто перебуває у його власності підприємств. За словами нового прем'єра, за два роки роботи в структурах ДТЕК він Ріната Ахметова "бачив тільки по телевізору".

Співрозмовник ZN.UA характеризує Шмигаля так: "Виконавчий і досвідчений управлінець, готовий на компроміси, і здатний парламентер. Орієнтований на результат, а не піар. Лажати не буде".

Із серпня 2019 року по лютий 2020 він обіймав посаду голови Івано-Франківської ОДА. У лютому Дениса Шмигаля призначили віцепрем'єром, а також міністром розвитку територій і громад.

Читайте також: На цьому тижні Рада може призначити чотирьох нових міністрів

Перед цим народні депутати проголосували за відставку глави Кабінету Міністрів Олексія Гончарука. Як повідомляло ZN.UA, Гончарук напередодні сам написав заяву про відставку. В іншому випадку його не змогли б звільнити.

Детальніше про те, хто такий новий прем'єр читайте у статті Юлії Самаєвої для ZN.UA "Як прошмигнути в прем'єри".